Hoe kun je je eigenwaarde verhogen?

Lage eigenwaarde heeft veel nadelige gevolgen. Je partner zal je weinig respectvol behandelen, de baan die je graag wilt zal je niet krijgen of in een groep voel je je niet op je gemak.

Al deze problemen gaan over identificatie: je ziet jezelf als minder dan een ander.

Natuurlijk is het mogelijk om een hoge eigenwaarde te hebben. Zonder dat je arrogant wordt. Het zal je veel positiefs brengen op alle gebieden van je leven.

Hoe zorg je er dan voor dat je een hogere eigenwaarde krijgt ? Het draait erom te zien wie je echt bent.

5 stappen naar een hogere eigenwaarde:

  1. Wat zou het je opleveren als je een hogere eigenwaarde zou hebben?
  2. Als je weet wat een hogere eigenwaarde je zou opleveren; is het dan je intentie om jezelf als waardevol te zien?
  3. Kun je zien dat een lage eigenwaarde uiteindelijk niet meer is dan een verzameling gedachten over jezelf? Zoals: Ik ben niet goed, Ik ben anders, wie ben ik om succesvol te zijn etc.
  4. Gedachten over wie je bent zijn niet de waarheid. De waarheid over wie je bent vind je ‘voorbij’ je gedachten.
  5. In essentie ben je bewustzijn. Zodra je dat ervaart, voel je rust, stilte en vertrouwen. En weet je dat je waardevol bent. Zonder dat je arrogant wordt.

Met een helingsproces beginnen

Als je een lage eigenwaarde hebt, dan is het belangrijk dat je stap voor stap gaat inzien dat alle verhalen en overtuigingen die je over jezelf gelooft helemaal niet waar zijn. Het zijn interpretaties, maar niet per se ‘de waarheid’. Het dient je niet dat je lijdt onder je eigen overtuigingen. Daarom is het belangrijk om een helingsproces aan te gaan, waarin je erkent wat je allemaal gedacht en gevoeld hebt. En vervolgens de mensen en situaties die je pijn hebben gedaan vergeeft. De Innerlijke Bevrijding is daar een goede en krachtige methode voor. 

Als dit voor jou een onderwerp is dat in je leven speelt, dan kun je overwegen om hier een persoonlijke sessie op te doen of deel te nemen aan de transformerende 2-daagse De Ontdekking. Ik wens je een hoge eigenwaarde toe!

Wil je meer weten over transformatie, bewustwording en heling? Op De Facebook-pagina van De Innerlijke Bevrijding deel ik mijn laatste inzichten, meditaties en oefeningen. 

Al mijn video’s vind je op mijn YouTube-kanaal. Ik hoop dat ze je inspireren!

Hoe kun je van rugpijn afkomen?

<i

Bij 90% van alle mensen met rugpijn is er geen lichamelijke oorzaak: er is dus geen aandoening of schade aan het lichaam die de pijn veroorzaakt. Natuurlijk kun je naar een fysiotherapeut gaan die met oefeningen en massages hopelijk je klachten vermindert.

Daarnaast is het aan te raden om je eigen kracht, bewustzijn en zelfhelend vermogen optimaal te gebruiken om te herstellen. Wat is de reden van je klachten? Waarom gebeurt dit nu in je leven? De plek van de rugpijn (onder, midden, boven) kan je veel vertellen over de thematiek waarmee je klachten waarschijnlijk te maken hebben.

In de video vertel ik hoe je het herstel van je rug zelf kunt bevorderen door met energie en bewustzijn te werken. Ook vertel ik je wat de thema’s zijn voor pijn in de onderrug, middenrug en bovenrug. En wist je dat pijn in je rug ook veroorzaakt kan worden door een lichte scheefstand van je bekken? Ik wens je veel inspiratie en een gezonde rug! Ik adviseer je bij (langdurige) rugpijn altijd een arts te raadplegen. Ik ben geen arts en geef dus geen medische adviezen.

 

Het lichaam als instrument voor bewustwording

Wat is de functie van het lichaam voor bewustwording?

Het lichaam heeft 2 belangrijke functies: allereerst is het natuurlijk je transportmiddel.

Daarnaast is het een belangrijk instrument voor bewustwording. Waarom?

Je bent het lichaam niet; je bent oneindig bewustzijn.

Wat is dan de functie van het lichaam? In het lichaam komen spanning en emoties op. Dat is het gevolg van wat je (onbewust) gelooft. De overtuigingen die daaraan ten grondslag liggen geven aan dat je iets gelooft over jezelf dat niet in lijn is met wie je echt bent: oneindig bewustzijn.

Zo is het lichaam dus een hulpmiddel om je bewust te worden van het ego in je. En door het ego te doorzien, realiseer je je weer meer wie je echt bent: oneindig bewustzijn.

Meditatie: Je bent niet het lichaam, maar bewustzijn

We zijn geneigd om ons te identificeren met gedachten, emoties, werk, studie, rol in het gezin, nationaliteit, bezit, hobby’s etc. Maar dit is niet wie je bent. Want al deze identificaties kunnen veranderen.

Wie je echt bent, is altijd wie je bent: dat is onveranderlijk.

De grootste troef van het ego is identificatie met het lichaam. Vanuit het perspectief van het ego ben je het lichaam. Het ego gelooft: ‘Als het lichaam ophoudt te bestaat, als ik dood ben, ben ik er niet meer’. En dat maakt angstig.

Maar je bent het lichaam niet. Je bent bewustzijn. Eindeloos bewustzijn waarin het lichaam als ervaring opkomt. Dat moet je niet zo maar geloven of juist verwerpen. Onderzoek voor jezelf of dat inderdaad zo is.

Daarom doe ik in deze video een meditatie waarin je kunt ervaren dat je niet het lichaam bent maar bewustzijn.

Hoe ga je op een gezonde manier met je boosheid om?

Ongezonde en onbewuste manieren om met je woede om te gaan zijn: rationaliseren, onderdrukken en projecteren.

Voor je gezondheid is dat slecht omdat boosheid vervormde levensenergie is. Het is negatieve energie. Als je kwaadheid onderdrukt, sla je de negatieve energie op in je lichaam en energieveld.

Een goede manier om met boosheid om te gaan is de energie ervan te voelen. En jezelf daar even de tijd voor te gunnen. Gewoon door even te gaan zitten en de energie van de woede door je heen te laten gaan.

Na een minuutje is de boosheid meestal weg. En dan ben je weer vrij. 🙂

Uiteindelijk levert dit je veel op. Door de kwaadheid weer toe te staan ga je weer je passie, daadkracht en levenszin ervaren.

Maar dat wil niet zeggen dat je je boosheid moet cultiveren. Want uiteindelijk ontstaat boosheid door jouw verzet tegen een situatie.

Door ‘ja’ te zeggen tegen elke situatie in je leven zul je veel minder woede en irritaties gaan ervaren. En dat maakt het leven leuker. 🙂

Waarom je darmen zo belangrijk zijn voor je fysieke én emotionele gezondheid  -> en wat jij kunt doen

Je darmen zijn erg belangrijk voor zowel je fysieke als emotionele gezondheid. Vooral voor wat betreft het laatste toont recent wetenschappelijk onderzoek aan dat deze relatie evident is.

Je darmen zijn verantwoordelijk voor de spijsvertering van je eten en leveren zo de bouwstoffen aan je cellen. Maar ook voor je afweersysteem zijn je darmen van cruciaal belang: 75% van de immuuncellen bevindt zich rond het maag-darm kanaal. En bijna alle immuuncellen worden in de darmen ‘opgeleid’ zoals dat in medische termen heet; ze worden er geconditioneerd om het lichaam te beschermen tegen ziekteverwekkers.

Lees meer

Hoe je van een verslaving afkomt

Roken, gamen, cocaïne, Facebook, suiker, internet, xtc, alcohol, wiet… Allemaal verslavingen. Maar ook, verslaafd zijn aan goedkeuring, succes, drama, schuld, mislukking of een slechte relatie. Een verslaving is een fixatie. En fixaties kosten je veel. Namelijk: je vrijheid. Je móet iets hebben om je goed te voelen. Weg met alle verslavingen! De minste kans op […]

Tijdschrift ‘The Optimist’ (Ode): ‘De Innerlijke Bevrijding’ bij 10 meest favoriete boeken

Het tijdschrift The Optimist (voorheen Ode) vroeg haar lezers in de editie van deze maand naar hun favoriete zelfhulpboeken. In het artikel met daarin de favoriete 10 boeken staat ‘De Innerlijke Bevrijding’, naast de boeken van schrijvers als Wayne Dyer, Byron Katie en Marshall Rosenberg.

Het thema van The Optimist is ‘Word uw eigen goeroe’. En daar kan ik me met De Innerlijke Bevrijding helemaal bij aansluiten. Want: De Innerlijke Bevrijding is de methode die je zelf kunt leren waarbij je blokkades opruimt, diepe inzichten krijgt en je essentie ervaart. Aan het eind van de sessie stel je vragen aan het diepe, ongeconditioneerde bewustzijn dat je zelf bent. Dus inderdaad, luister naar Je Zelf en niet naar de goeroe. 🙂

Lees meer

7 Tips voor een geweldig leven

De vakantie komt eraan!
Extra tijd voor jezelf en je gezin.
Leuke dingen doen.
En, tijd voor bewustwording.
Leef je je fijnste en meest zinvolle leven?
7 Tips die je hierbij kunnen helpen.

1. Geluk vind je in jezelf
Geluk zit niet in materiële zaken. Niet in een groot huis, een dure auto of verre reizen. Gelukkig zijn – goed in je vel zitten – is ‘a state of being’. Je vindt het in jezelf als je met jezelf kunt zijn.

2. Leef met een geopend hart
Als je liefde voelt voor de mensen met wie je bent en voor wat je doet, dan verandert elke ervaring. Liefde maakt elke ervaring rijker, dieper en vreugdevoller. En het is gratis 🙂

3. Alles ontstaat van ‘binnen’ naar ‘buiten’
Alles wat je in je leven wilt ervaren, begint met het toelaten van het gevoel van wat je eigenlijk wilt. Verlang je ernaar om gelukkig te zijn? Sta dan geluk toe in jezelf. Verlang je naar vreugde? Voel vreugde. Wil je overvloed? Voel de overvloed in jezelf. Van daaruit ga je het steeds meer in je ‘uiterlijke’ leven ervaren.

4. Neem verantwoordelijkheid
Of het nu gaat om hoe je je voelt, je vitaliteit, je financiën of je relatie; als het je niet bevalt, neem verantwoordelijkheid voor hoe het nu is. Niets is blijvend, alles kun je veranderen. Focus op wat je wel wilt en laat weerstanden (gedachten en emoties) die in dit proces naar boven komen vriendelijk los.

Lees meer

Het positieve cadeau van negatieve mensen

Misschien ken je die mensen wel…

Je hebt een nieuw plan – een idee voor een bedrijf of gewoon iets alledaags als een andere sport gaan doen – en dan opeens zijn ze er weer: mensen die zeggen dat jouw plan niets gaat worden.

Vaak zijn deze mensen ook nog eens familie van je :-). Met goede bedoelingen willen ze je behoeden voor grote of kleine rampen.

Want je idee voelde voor jou immers goed. Deze negatieve mensen kunnen een groot positief cadeau voor je te hebben… Je moet alleen bereid zijn dat te ontdekken.

Hun deel, jouw deel

Mensen die wij categoriseren als negatief, zijn vaak mensen die ons een grote les te leren hebben. Zij raken namelijk een gevoelige snaar bij ons. Als wij hen over ons plan vertellen dan komen zij met redenen waarom dit niet zou lukken. Tot zover is het hun stuk.

De vraag voor jou is: wat doen die opmerkingen met je? Als je er door uit het veld bent geslagen en je inderdaad afvraagt of je plan wel zo’n goed idee was, dan is er kennelijk een overtuiging in je dat die negatieve mensen wel eens gelijk zouden kunnen hebben.

Zoek de ontkrachting

Het is niet zozeer de bedoeling om die negatieve mensen met een grote boog te ontwijken en ook niet om van je plan af te zien. Het gaat erom dat je je bewust wordt van wat je raakt in de opmerkingen van die mensen. Als zij zeggen dat je plan niet gaat lukken (want ‘de markt is niet goed’, ‘je hebt er niet de opleiding voor’, ‘die sport past niet bij je’ etc.), dan is het belangrijk om bij jezelf te onderzoeken wat jij hiervan gelooft. Daar zit de ontkrachting. Als je die ontkrachting niet opruimt, dan is de kans groot dat de overtuiging (de twijfel en angst) die je niet onder ogen wilt zien juist waarheid wordt.

Twijfel je er deep down aan of je plan wel gaat lukken? Zodra je die twijfel onder ogen ziet en jezelf op dit gebied bekrachtigt – bijvoorbeeld door hierop een sessie van de Innerlijke Bevrijding te doen – dan ben je ongetwijfeld nog meer gecommitteerd om je plan ten uitvoer ten brengen. En lach je stilletjes en met compassie om de mensen die je daarvoor nog ‘negatief’ noemde.

4 Stappen om zelf regisseur van je leven te zijn

Het is werkelijk mogelijk om zelf de kwaliteit van je leven te verbeteren. Wat je ook wilt veranderen, als jij het een succes wilt laten zijn, ga je altijd door min of meer dezelfde stappen heen.
Dit zijn die stappen:

# 1 Erken je huidige situatie op een bepaald gebied en accepteer die situatie.

 

#2 Wat zou je willen op dit gebied? Dus: Wat is je intentie?

 

#3 Welke conditioneringen en blokkades komen er bij je naar boven?

 

#4 Neem actie vanuit ongeconditioneerd bewustzijn; dus vanuit de vrijheid en kracht in jezelf.

 

Succes en veel plezier daarbij!

Diepe meditatie om spanning los te laten

Ken je het gevoel dat je ‘vastzit’? Het lijkt wel of je een harnas van spanning in en om je lichaam hebt. Het is niet prettig, het maakt je moe en het geeft je het gevoel dat je ver van jezelf bent afgeraakt.

Als we ons zo voelen zijn we vaak geneigd om dit gevoel ‘weg te eten’, televisie te kijken of te surfen op internet. Maar dat heeft helaas geen effect 🙂

Het zou effectiever en prettiger als je je dan echt zou kunnen ontspannen. Om de spanning van je werk, van andere mensen en indrukken los te laten.

Daarom heb ik een diepe ontspanningsmeditatie voor je opgenomen. Als je de methode De Innerlijke Bevrijding kent; het is dezelfde meditatie die je voorafgaand aan een sessie doet.

Luister lekker en Reee-lax… 🙂

Celbioloog Bruce Lipton: ‘Wat je gelooft bepaalt je gezondheid’

Graag wil ik je wijzen op een interessant, inspirerend en humorvol videogesprek van auteur/psycholoog Wayne Dyer met celbioloog Bruce Lipton (o.a. Stanford University) over de grote invloed die jij zelf kan hebben op je gezondheid. Hij stelt dat wat wij ten diepste geloven onze gezondheid bepaalt. Onze perceptie stuurt onze cellen aan. Waarom was hij daar zo verbaast over? Omdat volgens de huidige geneeskunde je genen (het DNA) je gezondheid bepalen en dat je dus zelf nauwelijks invloed hebt op je gezondheid.

Lees meer

7 Tips voor meer fysieke energie

Als voormalig ME-patiënt weet ik als geen ander wat het is om vermoeid en uitgeput te zijn. Gelukkig heb ik van de nood een deugd kunnen maken en ben ik alweer ruim twintig jaar vitaal. Deze tips voor meer fysieke energie zijn bedoeld voor iedereen die wel wat vitaler wil zijn.

 

  1. WEES MET JE AANDACHT IN JE LICHAAM

Als je niet je aandacht op je lichaam richt, dan ben je gefocust op je hoofd. En dus gaat je levensenergie naar je hoofd en niet naar je lichaam en dat maakt moe. Voor meer energie: voel je voeten op de grond en adem in je buik.

Lees meer

Hoe kun je in je kracht staan?

Welke stappen kun je doorlopen om in je kracht te staan? Allereerst is het belangrijk dat je je bewustzijn in je lichaam brengt. Voel je voeten op de grond. Komt er als je je aandacht naar je lichaam brengt een emotie bij je omhoog? Zo ja, voel de emotie en laat zo de energie ervan uit je lichaam en energieveld gaan. Door zo in je lichaam te zijn kun je de energie van de aarde opnemen en versterk je energieveld en je aanwezigheid. En dus sta je ‘in je kracht’.

Eenvoudige en zeer krachtige tip bij blessures

Afgelopen zomer had ik last van een zeer pijnlijke slijmbeursontsteking (bursitus) bij mijn heup. Ik loop al 23 jaar hard, dus een blessure in dit gebied lijkt niet zo raar. Lopen was pijnlijk, traplopen was al helemaal vervelend. Gelukkig ben ik weer nagenoeg hersteld van de blessure.
In deze video vertel ik je wat ik daarvoor heb gedaan. Ik heb 3 tips. De laatste is een eenvoudige en zeer krachtige, die je direct kunt toepassen als je zelf een blessure hebt of een pijnlijke plek in je lichaam.

Hoe je daadwerkelijk je visie realiseert: Dorien van Nieukerken (Heart House) & Arjen Slijp

Dorien van Nieukerken had een duidelijke visie: zij wilde een groot en inspirerend centrum voor persoonlijke ontwikkeling creëren. Sinds deze zomer heeft Bussum ‘Heart House’; een een groot verzamelpand waarin haar Heart to Heart Centrum voor welzijn en inspiratie is gevestigd.

Lees meer

Hoe kun je je podiumangst overwinnen

Ik deed een sessie met een vrouw die semi-professioneel musicus is. Ze doet mee met concoursen, maar dat vindt ze doodeng.

In 10 stappen je visie of droom realiseren

blonde-woman-1339848_1920Of je nu je droombaan wilt, je vitaliteit wilt vergroten, een eigen bedrijf wilt opzetten of een positieve bijdrage wilt leveren aan de wereld. Alles begint bij een visie of een droom.

10 Stappen hoe je die kunt neerzetten.

 

Stap 1: dromen

Sta jezelf toe te dromen. Ga lekker op de bank of in het gras liggen en vraag jezelf af: Als alles mogelijk zou zijn, wat wil ik dan graag?

 

Stap 2: durf te kiezen

Waarschijnlijk heb je ideeën, wensen en dromen genoeg. Durf je een keuze te maken uit alles wat in potentie mogelijk is? Dus waar ga je voor? Als je niet kiest, houd je weliswaar alle opties open, maar zal datgene wat je wilt waarschijnlijk nooit werkelijkheid worden.
Lees meer

Makkelijker creëren wat je wilt

Met de Innerlijke Bevrijding kun je makkelijker creëren wat je wilt. Wanneer je je onbewuste in lijn brengt met je bewuste intenties kun je makkelijker bereiken wat je wilt, omdat je jezelf dan niet meer saboteert. Of je nu een nieuwe baan wilt of een relatie wilt aangaan, een succesvoller bedrijf wilt hebben of makkelijker wilt studeren.
In dit filmpje doet Arjen een oefening: hij nodigt je uit iets te noemen wat je wilt creëren en laat je vervolgens ontdekken of je tegen de creatie ervan nog (onbewuste) sabotages hebt.

Hoe kun je je creativiteit vergroten?

Creativiteit is de smeerolie van het leven. Het geeft je de mogelijkheid om je te uiten, om vorm geven aan iets en om andere mensen te raken. We maken allemaal gebruik van creativiteit: of je nu boek schrijft, een nieuw bedrijf opzet, je kinderen aan het opvoeden bent of een probleem wilt oplossen. Veel grote kunstenaars zijn vaak spirituele mensen. In de popmuziek bijvoorbeeld Madonna, Prince, Michael Jackson, Lady Gaga en Pharell Williams (van de hit ‘Happy’). Zij hebben allemaal de bron van hun creativiteit ontdekt. En ze hebben daarvoor allemaal dezelfde vaste leverancier 🙂
Ook jij kunt creatief zijn. Alles is er al in het veld van potentie. Je hoeft er alleen contact mee te maken.
Voor de oplettende kijker: de blauwe plek bij mijn linkeroog komt door een rechtse van mijn 6-jarige zoon tijdens het stoeien.

Een carrière shift maken

wijnrankVijftien jaar geleden werkte ik voor een baas die bij elke borrel riep dat hij voor zijn veertigste zou stoppen met werken en een wijnplantage in Frankrijk zou beginnen. Inmiddels is hij 52 jaar, werkt nog steeds voor hetzelfde bedrijf en roept waarschijnlijk – iets minder hard dan toen – dat hij voor zijn 60ste iets ‘heel anders’ gaat doen.

In mijn praktijk heb ik regelmatig mensen die echt een radicale carrière shift willen maken.

Lees meer

Hoe neem je de juiste beslissing?

Het leven lijkt te bestaan uit het nemen van beslissingen. Meestal kleine besluiten (ga ik sporten vanavond of nog even aan het werk?), maar soms ook grote (gaan we wel of niet verhuizen? neem ik deze opdracht wel of niet aan?)
Hoe neem je de juiste beslissing? Ik leg uit hoe je achterhaalt wat voor jou het beste is. Dat doe ik aan de hand van een ervaring uit mijn eigen leven. Ik werd uitgenodigd voor een huwelijk, had eigenlijk geen zin en vroeg me af of ik wel of niet zou gaan. Je hoort in deze video hoe ik tot het juiste besluit kwam. Op dezelfde wijze kan jij ook kleine én grote beslissingen nemen in je leven.

Wat ik te leren had van mijn hersenschudding

Zeven weken geleden heb ik tijdens mijn vakantie een hersenschudding opgelopen. Een ongelukje op een trap. Ik ga ervan uit dat dit soort ervaringen niet voor niets gebeuren en dat ik er iets van te leren heb.

Lees meer

Duidelijke taal

Ik deed de Innerlijke Bevrijding met een vrouw die een knobbeltje in haar borst had. Vooraf had ze me verteld dat haar werk haar niet beviel, maar dat ze het moest blijven doen, omdat er anders ‘geen brood op de plank’ was.

Lees meer

Hoe kun je je intuïtie versterken?

Intuïtie is ‘weten zonder het geconditioneerde denken’. Het is de TomTom van je ziel. Een goed werkende intuïtie is handig en onmisbaar. Daardoor weet je bijvoorbeeld zonder concrete aanwijzingen of iemand te vertrouwen is. En weet je wanneer je iets wel of juist beter niet kunt zeggen tegen je partner, collega of wie dan ook.

Zo heeft mijn intuïtie mij eens uit een benarde situatie gehaald in India; ik wist toen dat ik ergens heel snel weg moest zijn.

Lees meer

7 Tips om je relatie te verbeteren

Tot mijn 35-ste was ik niet in staat om langer dan 2 jaar in een relatie te blijven. Dat lag aan mij. Als ik die ander niet meer leuk vond, ging ik weg. Ver weg. Met mijn backpack op reis. Mijn vrijheid tegemoet. Dacht ik.

In werkelijkheid kwam ik in die relaties mijzelf tegen en kon ik eigenlijk niet met mijzelf in een relatie zijn. Gelukkig is dit veranderd. Judith en ik hebben onlangs met onze zoon Devi ons 10-jarig samenzijn gevierd.

Lees meer

Waarom een sterke visie zo belangrijk is in je leven

Als je echt wilt veranderen, dan is het belangrijk om eerst een inspirerende visie te hebben voor je leven.

Hoe ziet je relatie met je partner er idealiter uit? Wat doe je voor werk als alles mogelijk is? Hoe vitaal wil je je voelen?

Lees meer

Nieuwe animatie voor de video’s op YouTube

Dimitry van den Berg van Brainbulb.nl heeft een animatie gemaakt voor de video’s van De Innerlijke Bevrijding op YouTube. Ik ben er blij mee 🙂

Lees meer

Positieve ervaringen door uit je comfortzone te komen – 4 handige stappen

Als je iets gaat doen dat voor jou uitdagend is, dan krijg je een nieuwe ervaring. Dan kan er iets in je leven gebeuren dat je nog nooit hebt meegemaakt. Voorbeeld: Als je je nooit echt uitspreekt, dan zal je nooit ervaren wat het is om jouw standpunt te laten horen en te laten gelden.

Lees meer

Leuk gesprek over bewustzijn, het ego en je eigen pad lopen

Onlangs had ik een leuk gesprek met Patrick Kicken, mede-oprichter van nondualisme.nl en radio dj bij Veronica. We spraken onder meer over bewustzijn, het ego (en hoe dat bij iedereen anders werkt), ziekte & gezondheid en hoe je door bewuster te worden steeds meer je eigen pad gaat volgen.

De betere wereld zijn wij

world-549425_1920We leven in een uitdagende tijd. De vrede in Europa staat meer onder druk dan ooit en de vervuiling van Moeder Aarde neemt nog steeds dramatisch toe. Laatst landde ik op Schiphol en moest ik door zo’n dikke smoglaag heen die ik tot nu toe alleen kende van landen als China.

Wij leven in een wereld met problemen. Maar de wereld zijn wij. Dus zijn de problemen op aarde de onze. De meeste mensen denken: ‘Die problemen zijn te groot. Ik kan er niets aan doen’. Als je dat gelooft, is dat je waarheid. Als je gelooft dat je er wél iets aan kunt doen, wordt dat jouw waarheid.

Lees meer

Sessie op een ontsteking in been

In dit filmpje vertel ik over een vrouw met wie ik een sessie heb gedaan en die een ernstige ontsteking aan haar onderbeen heeft. De sessie gaat over het innerlijk conflict dat zij ervaart en waar zij boos over is. Ze vindt het lastig dat ze een vrouw is.

Lees meer

Ziekte als wake-up call

wekker-5-voor-12Coby belde en zei: ‘Ik wil graag een sessie doen. Een aantal maanden geleden is er bij mij borstkanker geconstateerd. Inmiddels ben ik geopereerd en bestraald. Ik ben geschrokken van de ziekte en zie ik dit als een wake-up call. Ik heb er zeer bewust voor gekozen om geen chemotherapie te ondergaan*.

Lees meer

‘Lekkende’ boosheid

boze-vrouwJeannette (43) wil graag een sessie doen. Ze komt in haar relatie tegen dat ze vaak boos wordt, meestal om onbelangrijke dingen. Boos omdat haar partner de tandpasta niet goed leeg knijpt of omdat hij zijn schoenen niet op de juiste plek heeft neergezet. Het lijkt een paradox, maar Jeannette heeft moeite met het toelaten van haar eigen boosheid.

Lees meer

Hoe kun je van spanningshoofdpijn afkomen?

Recent deed ik een sessie met een vrouw die last heeft van spanningshoofdpijn. Bij spanningshoofdpijn is er een vaak druk in het hoofd. De oorzaak is meestal een stuwende energie vanuit het borst- of buikgebied die naar boven gaat en die tegen de schedel aanduwt. Ik hoop dat deze video je inspireert om op een andere manier naar spanningshoofdpijn te kijken. En natuurlijk, om er vanaf te komen!

Hoe kun je van slaapproblemen afkomen?

Ik deed een sessie met iemand die slaapproblemen had. In deze video vertel ik welk facetten er bij hem naar bovenkwamen. Hopelijk heb je er wat aan!

Hoe kun je minder stress ervaren?

We hebben allemaal een druk leven. Werk met deadlines, een gezin, een partner, vrienden. En dus ervaren we stress: want we moeten zoveel. Het lijkt alsof stress van buiten jou komt: het lijkt bijvoorbeeld alsof het werk je stress geeft. Maar dat is niet zo. Het is jouw houding ten opzichte van het werk dat de stress veroorzaakt.
In dit filmpje vertel ik hoe je de hoeveelheid stress in je leven kunt verminderen. En toch tegelijkertijd van alles kunt doen en kunt bereiken. Zonder stress ben je namelijk — dit is wetenschappelijk bewezen — creatiever en productiever. Ik wens je een ontspannen en stressvrij leven! ☺

In twee werelden leven

boeddha-beeldOnlangs had ik met mensen die het jaartraject rondom de Innerlijke Bevrijding hebben gedaan een ‘terugkomdag’. De deelnemers hebben het afgelopen jaar een intensief traject doorlopen. Gedurende het jaar zijn er heel wat tranen vergoten en tegelijkertijd zijn er ook veel inzichten gekomen. Ze hebben tijdens de weekenden veel emotionele balast opgeruimd en kunnen daardoor sneller en gemakkelijker de Bron – de liefde, vrijheid, kracht die we in essentie zijn – ervaren.

Lees meer

Hoe kun je beter je grenzen aangeven ?

Grenzen aangeven is een kunst. Nee zeggen tegen je manager als die voor de zoveelste keer vraagt of je wilt overwerken. Of bijvoorbeeld een familielid vertellen dat je geen partij wilt kiezen in een ruzie tussen familieleden.

Ik heb het zelf met vallen en opstaan geleerd. Vroeger zei ik overal ja tegen, omdat ik dacht dat mensen mij niet aardig vonden als ik nee zei. Inmiddels heb ik geleerd dat nee zeggen – dus je grenzen aangeven – een teken van kracht is.

Lees meer

Waarom actie nemen zo belangrijk is

actie-nemen

Tijdens de eerste drie sessies die ik met haar deed, kwam er vooral oud verdriet los. Ze was in staat om nare ervaringen waaraan pijn was verbonden los te laten. De Innerlijke Bevrijding werkt met positieve zinnen om de kwestie die iemand heeft te helen. De zinnen van Marjan waren onder andere: ‘Ik ben goed zoals ik ben’, ‘Ik ben het waard om een goed leven te hebben’ en ‘Ik voel me ook goed zonder partner’.

Lees meer

Grenzen aangeven is een kunst. Nee zeggen tegen je manager als die voor de zoveelste keer vraagt of je wilt overwerken. Of bijvoorbeeld een familielid vertellen dat je geen partij wilt kiezen in een ruzie tussen familieleden.
Ik heb het zelf met vallen en opstaan geleerd. Vroeger zei ik overal ja tegen, omdat ik dacht dat mensen mij niet aardig vonden als ik nee zei. Inmiddels heb ik geleerd dat nee zeggen – dus je grenzen aangeven – een teken van kracht is.

Lees meer

Hoe kun je ruzie voorkomen?

Hoe kun je ruzie voorkomen? Ruzie is nooit fijn. Het kan je veel kosten: je relatie, een vriendschap of het succes en plezier in je werk. En toch is ruzie – zeker met wat oefenen – vrij makkelijk te voorkomen. Ik geef je een gouden tip waar je op kunt letten, zodat een situatie waarin je onenigheid met iemand hebt niet escaleert in ruzie.

De sleutel voor het voorkomen van ruzie is dat je heel bewust bent van waar je aandacht naartoe gaat. Als iemand ons voor ons gevoel verbaal aanvalt, dan zijn we meestal sterk geneigd om ons te focussen op wat die ander tegen ons zegt. Waar valt hij of zij ons mee aan? Maar dan gaan we in de verdediging en zijn we meestal reactief. Veel sterker is het om je aandacht naar je eigen gedachten te brengen. Als iemand iets onaardigs tegen je zegt, wat zijn dan de gedachten in je hoofd. ‘Zie je wel ik ben niet goed?’ of ‘Ik word aangevallen dus ik moet me verdedigen’. Wat je ook denkt, het zijn de gedachten van het ego. Door je te richten op wat je denkt neem je het ego waar in plaats van dat je het voor waarheid aanneemt.
Soms echter, kan een patroon in ons zo sterk zijn dat er toch ruzie ontstaat. In dat geval raad ik je aan om er een sessie van de Innerlijke Bevrijding op te doen. Daarna is de lucht geklaard en ben jij weer vrij ☺.

Hoe kun je met minder moeite iets laten ontstaan?

gitaristEen van de weekenden van de Verdieping (eenjarig traject rondom De Innerlijke Bevrijding) gaat over creatie. Tijdens dit weekend ervaren de deelnemers dat creëren – of beter gezegd ‘laten ontstaan’ – vooral een innerlijk proces is. De meeste mensen denken bij het creëren van iets vooral aan hard werken. Als je bijvoorbeeld een bedrijf hebt en je wilt nieuwe klanten aantrekken dan zijn we geneigd om daarvoor moeite te gaan doen. Maar ‘moeite doen’ en ‘iets laten ontstaan’ gaan niet samen.

Lees meer

Hoe kun je je intuïtie versterken?

Hoe kun je je intuïtie versterken? Intuïtie is ‘weten zonder het geconditioneerde denken’. Het is de TomTom van je ziel. Een goed werkende intuïtie is handig en onmisbaar. Daardoor weet je bijvoorbeeld zonder concrete aanwijzingen of iemand te vertrouwen is. En weet je wanneer je iets wel of juist beter niet kunt zeggen tegen je partner, collega of wie dan ook.

Zo heeft mijn intuïtie mij eens uit een benarde situatie gehaald in India; ik wist toen dat ik ergens heel snel weg moest zijn. Daarover vertel ik onder andere in deze video.

Lees meer

Vreemdgaan en toch relatie redden

gezinGerard en Laura stonden op het punt om hun huwelijk te beëindigen. De reden: Gerard was tweemaal vreemdgegaan. De eerste keer had Laura hem vergeven, maar na de tweede keer – een aantal maanden later – vertrouwde zij hem niet meer.

Laura is spiritueel, liefdevol en gevoelig. Gerard is juist aards: praktisch, sportief en down-to-the-ground. Eigenlijk wilde hij de sessies niet. Hij vond het te duur. ‘Maar goed’, zei hij, Laura wil het en ik wil kijken of ik hiermee mijn huwelijk kan redden’. Laura en Gerard hielden nog steeds van elkaar en wilden beiden, juist ook voor de kinderen, hun huwelijk nog een kans geven.

Tijdens de eerste, gezamenlijke sessie was de afstand tussen hen voelbaar. Laura zat er als een dood vogeltje bij. Ze voelde zich slachtoffer van alles wat er was gebeurd en vertrouwde Gerard niet meer. Gerard leek de boeman in deze kwestie. Hij was immers vreemdgegaan. Maar Laura had ook een les te leren. Gerard’s gedrag haalde overtuigingen en opgeslagen pijn bij haar naar boven die zij ook voor het vreemdgaan al in zich had. Diep van binnen had ze het gevoel dat ze niet goed genoeg was.

Na deze eerste sessie was het tijd voor individuele sessies. Gerard bleek uit een andere relatie nog een zoon te hebben die hij al tien jaar niet had gezien. Tijdens de sessie kwam daar veel verdriet over naar boven. Zijn ex had hem al die jaren ervan weerhouden om zijn zoon te zien. Uiteindelijk vergaf Gerard zijn ex. Dat maakte hem vrij van het verdriet dat hij al zo lang ervoer.

Doordat hij zijn ex had vergeven voelde Gerard sterker dan ooit zijn wens om zijn zoon te zien. Hij vertelde dat dit waarschijnlijk ging gebeuren. Ditmaal op initiatief van zijn inmiddels 16-jarige zoon, zonder dat zijn ex hier iets van af wist. Ik vertelde hem dat het weerzien met zijn zoon nu wel eens snel kon gaan, juist omdat hij zojuist zijn ex had vergeven.

Laura kon in haar individuele sessie uiteindelijk Gerard vergeven voor het feit dat hij tweemaal was vreemdgegaan. Dat deed ze niet om zijn gedrag goed te praten, maar om zelf vrij te zijn van haar pijn en zo haar kracht weer te voelen. Door Gerard te vergeven kon zij haar hart weer voor hem openen en begon ze te stralen.

Bij de tweede persoonlijke sessie met Gerard bleek dat hij in zijn jeugd was misbruikt. Hij vertelde dat hij tijdens het vrijen met Laura vaak agressie ervoer. Tijdens de sessie zag hij in dat de woede die in zijn huwelijk vaak naar boven kwam, voortkwam uit dit misbruik. Uiteindelijk kon hij degene die hem destijds had misbruikt vergeven en voelde hij dat hij weer vanuit liefde met Laura kon vrijen.

Laura zag tijdens haar tweede sessie in waarom zij het vreemdgaan van haar man had moeten meemaken. Het was de wet van karma: Gerard had zijn ex destijds voor Laura verlaten. Doordat Gerard in hun huwelijk was vreemdgegaan had Laura dus hetzelfde meegemaakt als wat zij Gerard’s ex destijds had aangedaan. Daarnaast haalde deze situatie veel overtuigingen bij Laura naar boven, zoals ‘Ik ben niet goed genoeg’. Deze overtuigingen kon ze nu een voor een herkennen als leugens en ze daarmee loslaten.

Aan het eind van de sessies vertelde Laura mij – zonder dat Gerard daar bij was – dat zij samen met haar moeder de workshop van de Innerlijke Bevrijding wilde volgen. Kennelijk zag ze dat Gerard niet doen. Toen Gerard en ik een uur later aan het eind van zijn sessie Laura weer begroetten, zei Gerard tegen Laura dat hij met háár de workshop wilde volgen. Laura keek naar haar ‘aardse man’ en haar mond viel letterlijk open.

Alles is perceptie

patatVoor mijn zoon van vier jaar bestaat er geen groter feest dan patat eten bij de plaatselijke snackbar. Maar voor mij betekent patat vooral ‘ongezond voedsel’. Mijn zoon en ik hebben dus verschillende associaties bij patat.

Laatst waren we een dag op stap geweest en kwam ‘een patatje eten’ wel erg handig uit. Maar ik liep gelijk tegen mijn associaties aan en had dus weinig zin in een frietje. Toen dacht ik: ‘Ik kan vasthouden aan die associaties, maar ik kan ze ook veranderen. Als ik mijn verhaal rondom friet verander, verandert ook mijn ervaring met patat’.

Lees meer

Verdoofd. ‘Ik wil niets meer.’

Een vrouw belde me en vroeg mij of ik met haar zoon Remco van 21 jaar wilde praten. ‘Ik maak me ernstig zorgen over hem. Hij wil niets meer, gaat niet meer naar de universiteit en ligt al een half jaar bijna de hele dag op bed. Ik kom hem voor een sessie graag bij je brengen, omdat hij zelf niet naar je toe zal komen’.

Een paar dagen later werd Remco door zijn moeder gebracht. Hij ging op een stoel voor me zitten. Zijn blik was leeg en verdoofd. Remco vertelde me dat hij jarenlang verslaafd was aan gamen en dat hij in het weekend soms drugs gebruikte. Hij haastte ook om te zeggen dat hij niets van spiritualiteit moest hebben: ‘Ik ben wetenschappelijk ingesteld’.

Remco studeert natuurkunde want ‘Ik wil de wereld beter begrijpen’. Even later zei hij: ‘Ik wil graag een leider zijn in een wereld die volgens mij de weg kwijt is’. Toen ik hem zei dat hij dan eerst zichzelf moet gaan leiden, lachte hij schamper. En knikte met een blik van: ‘Ik weet niet hoe dat zou moeten’.

Remco was open en eerlijk naar me. Maar zodra ik vroeg of hij iets voelde bij datgene waar we het op dat moment over hadden, dan zei hij telkens: ‘Nee’. Hij was compleet verdoofd. 1,5 Uur lang – de duur van de sessie – voelde hij geen enkele emotie.

Tijdens de tweede sessie ging ik met hem wandelen. Door hem te laten bewegen, zo dacht ik, zou ik misschien iets bij hem op gang kunnen brengen. Ondertussen legde ik Remco mijn eenvoudige mensbeeld uit: ‘Wij hebben gedachten en emoties. Meer niet. Onder die gedachten en emoties is er leegte, stilte. Die leegte zou je ook ‘gezond bewustzijn’ kunnen noemen. Er is daar namelijk geen emotionele pijn en er zijn geen geconditioneerde gedachten. Om dat gezonde bewustzijn te kunnen ervaren, moet je eerst alle modder – alle gedachten en emoties – toelaten. De modder blokkeert je gezonde bewustzijn’. Dit alles resoneerde met Remco en dus was hij bereid mee te doen.

Gedurende 1,5 uur stelde ik hem daarom steeds twee dezelfde vragen: ‘Waar denk je nu aan?’ en ‘Wat voel je nu?’ Nog steeds had hij moeite met voelen, maar kon hij ‘de modder’ in hem waarnemen, toelaten en geleidelijk aan voelen.

Bij de derde sessie gingen we wandelen op de Bussumse hei. Ook nu stelde ik hem steeds dezelfde twee vragen. Hij voelde vooral veel verdriet en lusteloosheid. Na ongeveer een uur zei hij dat hij geen gedachten en emoties meer had. ‘Wat is er dan?’, vroeg ik. ‘Rust’, zei Remco. En hij keek met een grote glimlach voor zich uit. ‘Het is lang geleden dat ik mij zo hebt gevoeld’. ‘Dit is het gezonde bewustzijn’, zei ik. ‘Hier ben je vrij’. Remco knikte.

‘Stel je voor dat dit gezonde bewustzijn een boodschap voor je zou hebben, wat zou dat dan zijn?’, vroeg ik Remco. Hij antwoordde: ‘Het is belangrijk dat ik deze rust vaker ervaar. En, als kind heb ik veel aan judo gedaan; het is goed om dat weer te gaan doen’.

Een weekje later gingen Remco en ik weer wandelen op de hei. Ik vroeg hem hoe het ging: ‘Ontzettend goed’, zei hij. ‘Ik voel me happy’. We kletsten wat en ik vroeg Remco wat hij met zijn leven wilde.

‘Dat weet ik eigenlijk niet’, zei hij.

‘Wie inspireert je?’, vroeg ik.

‘Einstein en Tesla’ (een grote Servisch-Amerikaanse uitvinder en natuurkundige).

‘Waarom?’

‘Omdat zij beiden een enorme verandering in de algemeen geaccepteerde denkwijze hebben voortgebracht. Dat wil ik ook. Ik wil iets doen dat de wereld beter maakt. Ik wil het via de wetenschap doen, want dat past bij me. En ik wil een leider zijn’.

Remco keek voor zich uit over de hei. Hij wist dat hij nog ver van zijn einddoel verwijderd was. Maar hij wist ook dat meer dan ooit onderweg is.

 

 

 

Hoe kun je iemand vergeven?

We maken allemaal wel eens situaties mee die pijnlijk zijn: je wordt bijvoorbeeld ontslagen, een dierbare sterft, je krijgt een ongeluk of iemand zegt iets tegen je dat je raakt. In deze situaties wordt er op onze ‘stressbuttons’ gedrukt: we worden boos, bang, teleurgesteld, geïrriteerd of wat dan ook. En voor je het weet zit je slecht in je vel en ben je chagrijnig. Gelukkig kun je dit alles teniet doen. En wel door te vergeven.

Lees meer

‘Ik wil nu relatietherapie!’

relatietherapie‘Met Tanja. Ik wil nu relatietherapie!’ is wat ik hoorde toen ik mijn voicemail afluisterde. Tanja zei het dreigend. In mijn verbeelding zag ik haar man sidderend in een hoekje zitten. Aan het voicemail-bericht te horen hadden ze zojuist ruzie gehad. Een week later zaten Tanja en Raymond samen in mijn sessieruimte.

Mijn kijk op relaties is simpel: als een stel onenigheid heeft, dan ruziet het ego van de ene partner met het ego van de ander. Het wonderlijke in relaties is dat de egopatronen van beide partners vrijwel altijd haarfijn op elkaar aansluiten. Je partner legt bijvoorbeeld precies je minderwaardigheidgevoel bloot of het feit dat je moeite hebt om je hart te openen.

In de relatiebegeleiding die ik op basis van de Innerlijke Bevrijding doe onderzoek ik eerst welke egopatronen bij beide partners in de relatie omhoog komen. Daarna doe ik individuele sessies met beiden om die patronen op te lossen. Zo ontstaat er weer vrijheid en liefde in de relatie.

Bij Tanja en Raymond was de wisselwerking tussen de ego’s in hen snel duidelijk. Tanja was een vurig persoon. Ze kon behoorlijk boos op Raymond worden, vooral als ze zich niet door hem gehoord of gezien voelde. Raymond vond de boosheid van Tanja op zijn beurt onprettig en als reactie op haar woede zei hij meestal dat ze een andere toon moest aanslaan of hij probeerde haar kwaadheid te sussen. Juist deze reactie was voor Tanja olie op het vuur: het maakte haar nóg bozer. Dit benauwde Raymond dan weer zo dat hij zich emotioneel afzonderde – hij wierp een muurtje op – of hij liep de kamer uit.

 

Ik vroeg Raymond om zijn ogen te sluiten en te voelen wat het met hem deed als Tanja kwaad was op hem. Raymond: ‘Ik vind het dan onprettig om in haar energie te zijn. Haar boosheid komt als een wolk op mij af. Ik heb het gevoel dat die energie mij overneemt. Ik voel me dan klein worden’.

‘Wat is de diepste overtuiging die jij over jezelf hebt als Tanja zo boos is op je?’, vroeg ik.

‘Ik deug niet’, zei Raymond direct.

‘Kun je inzien’, vroeg ik, ‘dat je vanwege deze overtuiging instinctief probeert haar boosheid te sussen? Je wilt niet het gevoel hebben dat je niet deugt’.

Raymond knikte.

Daarna vroeg ik aan Tanja om haar ogen dicht te doen. ‘Als jij boos bent en Raymond zegt dat je een andere toon moet aanslaan of hij probeert je boosheid te sussen, wat gebeurt er dan met jou?’

‘Dan word ik nog bozer’.

‘Wat is de diepste overtuiging die bij jou naar boven komt als Raymond tegen jou zegt dat je een andere toon moet aanslaan?

‘Ik ben niet belangrijk’, zei ze resoluut.

En zo ruziede het ego in Raymond dat hem verleidde te geloven dat hij niet deugde met het ego in Tanja die haar zei dat ze niet belangrijk was. Pijn was in gevecht met pijn. Op dit niveau – het niveau van diepe overtuigingen en opgeslagen emotionele pijn – zou er nooit een oplossing komen voor het relatieconflict. De heling moest dieper worden gevonden.

Na deze eerste sessie deed ik individuele sessies met zowel Tanja als Raymond: Tanja zag in dat ze wel belangrijk is en Raymond doorzag de leugen van het ego in hem: vanuit zijn essentie is hij goed zoals hij is, ook als Tanja boos is op hem. De overtuigingen die Tanja en Raymond hadden en die voor conflicten zorgden in hun relatie hadden eigenlijk niets te maken met hun relatie: die overtuigingen zijn ontstaan in hun jeugd. Als kind hadden ze conclusies over zichzelf getrokken die hen later in hun relatie parten speelden.

Vier sessies later was er veel opgehelderd voor Tanja en Raymond en konden ze weer verder in hun relatie.