Hartspecialist: ‘Liefdeloos huwelijk even slecht voor hart als diabetes en hoge bloeddruk’

, ,
Je kunt zelf je hart weer vrij en gezond maken

In het dagblad Trouw stond onlangs een interessant artikel (zie onderaan) over het hart, met als titel ‘Een gevoelige pomp’.

Het verhaal gaat enerzijds over hoe moderne operatietechnieken als dotteren en harttransplantaties de kans om te overlijden aan een hartaanval met een factor tien hebben verminderd. Dat is fantastisch natuurlijk. Een geweldige pluim voor de wetenschap.

Maar wat ikzelf nog interessanter vind aan dit verhaal is dat het ingaat op de psychosociale factoren die een grote rol spelen bij hartklachten.

Onderzoek onder 30.000 hartpatiënten

Uit een onderzoek uit 2004 onder 30.000 hartpatiënten blijkt dat depressiviteit en stress evenveel bijdragen aan hartklachten als hoge bloeddruk en diabetes. Natuurlijk is het fantastisch dat er operaties uitgevoerd kunnen worden die de levens van veel mensen redden.
Maar volgens mij is er nog meer te winnen als niet alleen de gevolgen van hartklachten door operaties worden weggenomen, maar als er meer aan de oorzaak van die klachten wordt gedaan. Dus aan stress en depressiviteit in dit geval. Dat is goed voor de gezondheid, zeer efficiënt en vele malen goedkoper.

Ik ben blij dat de wetenschap steeds meer de invloed van psychosociale oorzaken op de gezondheid erkent. Maar eerlijk gezegd ben ik me daar al zo’n 25 jaar van bewust. Ik heb het zelf ervaren en ik zie het bij de mensen met wie ik dagelijks werk. De fysieke klachten die in het lichaam liggen opgeslagen hebben allemaal hun eigen verhaal. Als je de klachten laat spreken, door ze liefdevol aandacht te geven, vertelt de fysieke pijn in het lichaam inderdaad over het slechte huwelijk of bijvoorbeeld stress op het werk. De gevolgen daarvan kun je daarna wegnemen door bewust een proces aan te gaan in jezelf.

Elk orgaan is ‘emotioneel ingesteld werktuig’

In mijn ervaring is niet alleen het hart een ‘emotioneel ingesteld werktuig’, zoals de hartspecialist Jauhar dat noemt, maar is elk orgaan dat. Sterker nog, elk orgaan heeft zijn eigen psychische functie. Zo is het hart gevoelig voor stress op het gebied van liefde. Niet voor niets noemt de hartspecialist het voorbeeld van het slechte huwelijk en de negatieve effecten daarvan op het hart.
Zo zijn de darmen bijvoorbeeld, om maar eens een ander orgaan te noemen, gevoelig voor het verwerken van emoties. Als je gevoelens als angst, boosheid of verdriet niet goed doorvoelt en loslaat, kunnen je darmen daaronder lijden.

Het goede nieuws is dat je gericht kunt werken aan de psychische oorzaken van lichamelijke klachten. Ik heb een methode ontwikkeld die daar op gericht is en die inmiddels vele mensen heeft geholpen. Via mijn site DeInnerlijkeBevrijding.nl kun je 3 gratis video’s ontvangen waarin ik je meer over de methode uitleg en wat dit voor jou kan betekenen.

 

-> Het betreffende artikel in Trouw vind je hier. 

Wil je zelf je hart genezen en weer liefde voelen in je hart?

Als je je hart wilt helen en liefde wilt voelen in je hart, dan kun je overwegen om een persoonlijke sessie te doen of deel te nemen aan de transformerende 2-daagse De Ontdekking.

Wij – Judith en Arjen – vinden het erg fijn om je verder te helpen!

Wil je meer weten over transformatie, bewustwording en heling? Op De Facebook-pagina van De Innerlijke Bevrijding delen wij onze laatste inzichten, meditaties en oefeningen.

Alle video’s vind je op ons YouTube-kanaal. We hopen dat ze je inspireren!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie