Wat kun je doen als de sexualiteit in je relatie is verdwenen?

Het begin van elke relatie is leuk en spannend. De vonken vliegen van het bed af! Maar hoe staat het er voor na 1, 3, 10 of 20 jaar?

Als de intimiteit in je relatie is verdwenen, dan heeft dat bijna nooit te maken met de seks zelf. Dit zijn 4 ‘killers’ voor intimiteit tussen jou en je partner.

1. Irritaties die zich opstapelen

Kleine irritaties kunnen zich over een langere tijd behoorlijk opstapelen. Aan het begin van je relatie vond je het bijvoorbeeld zo leuk dat je partner altijd zijn eigen pad koos. Na 5 jaar relatie vind je het behoorlijk irritant dat hij (of zij) altijd maar, zonder overleg, zijn eigen weg gaat.

Een dergelijke irritatie begint subtiel en wordt na verloop van tijd steeds groter. Tot het moment dat een van de partners zich zo ergert, dat die zich niet meer wil en kan openen voor de ander.

Ik raad je aan om eerlijk te zijn naar je partner en ook over hoe je vindt dat hij of zij zich ontwikkelt. Geef de ander een kans om te veranderen. Als je niet eerlijk bent, verbetert je relatie – en daarmee de intimiteit – sowieso niet.

2. Je partner is steeds vaker boos, negatief of humeurig

Het kan ook zijn dat de emotionele staat van je partner in de loop der jaren verandert.

Als je partner bijvoorbeeld steeds vaker boos en negatief wordt – over het weer, het nieuws, je familie -, dan voel je je daardoor waarschijnlijk minder aangetrokken tot hem of haar. Pas als je partner die negativiteit transformeert en daardoor krachtiger en vrijer in het leven staat, wordt het waarschijnlijk makkelijker om je weer voor hem of haar te openen.

Dat oplossen van de boosheid en negativiteit gaat overigens niet vanzelf. Vaak gelooft iemand dat die boosheid volkomen terecht is: de situatie waarin zij zich begeven is ‘nu eenmaal zo’. Wat ze dan vergeten is dat alles perceptie is. Ze kijken, net als iedereen, op een bepaalde manier naar situatie. Als ze hun manier van kijken niet veranderen, dan blijven ze boos en verandert de situatie al helemaal niet.

Vaak heeft iemand hulp nodig bij het oplossen van dergelijke negativiteit. De eerste stap is om daarvan bewust te worden. Dus ook hier geldt: wees eerlijk naar je partner en zorg dat je beiden tijd en energie investeert om patronen en negativiteit los te laten.

 

3. Beide partners ontwikkelen zich op een verschillende manier

Een andere killer voor intimiteit: beide partners ontwikkelen zich in de loop der jaren op een verschillende manier. De een interesseert zich bijvoorbeeld steeds meer in politiek of spiritualiteit en de ander heeft daar niets mee. Zo vervreemd je langzaam van elkaar en ontstaat er een afstand tussen beiden.

Het goede nieuws: dat hoeft helemaal niet. Als je maar ziet wat werkelijk is. In werkelijkheid is de ander helemaal niet veranderd ondanks zijn politieke of spirituele interesse. ‘De mind’ – het denken – laat je geloven dat je partner ‘anders’ is geworden. Je mind heeft het daar moeilijk mee, want die wil alles graag houden zoals het altijd is geweest. Maar je partner is nog steeds in essentie liefde en bewustzijn, ook al heeft hij of zij misschien een iets ander wereldbeeld gekregen dan jij.

Een tip voor tijdens het vrijen: als je je tijdens een vrijpartij richt op de liefde die je partner is, dan kun je je gedachten in je hoofd veel makkelijker waarnemen en houden ze je niet meer tegen.

 

4. Hormonale verschillen tussen man en vrouw (en niet weten wat de ander nodig heeft)

Dan is er nog iets dat grote invloed heeft op je leven tussen de lakens: het hormonale verschil tussen mannen en vrouwen. Als we ons gespannen voelen, dan maakt ons lichaam het stresshormoon cortisol aan. Vrouwen en mannen reageren hormonaal op een andere manier om die stress weer af te breken.

Vrouwen maken daarvoor het anti-stresshormoon oxytocine aan, dat ervoor zorgt dat ze zich weer ontspannen. En ook weer zin krijgen in fysieke intimiteit. Vrouwen maken oxytocine aan als ze zich verbonden voelen met een ander, bijvoorbeeld tijdens een goed gesprek. Voor een man is het dus belangrijk dat hij open is naar zijn vrouw. Zonder verbondenheid zal zijn vrouw minder zin hebben in intimiteit.

Mannen daarentegen maken het anti-stresshormoon testosteron aan. Zij produceren dit hormoon als ze rust nemen of als ze genieten van iets dat ze hebben bereikt. Als een man uit zijn werk komt en zin heeft om de krant te lezen, dan doet hij dat hormonaal gezien om zijn testosteron-niveau weer aan te vullen. Een man heeft dus rust nodig om weer bij zichzelf te komen. En vandaaruit kan hij zich weer vanuit liefde met zijn vrouw verbinden.

Als een man regelmatig zijn woede onderdrukt dan produceert hij hierdoor juist minder testosteron: hij is dan minder daadkrachtig en heeft ook minder zin om te vrijen.

Kortom: Als je meer intimiteit in je relatie wilt, dan is het allereerst belangrijk om te onderzoeken of er nog ‘iets’ tussen jullie in staat. Daarnaast is het voor de man dus belangrijk dat hij zich oprecht interesseert voor zijn partner. En als vrouw mag je je man zijn rust- en herstelmomentjes gunnen.

Als je weet wat je partner nodig heeft en je respecteert dat, dan is sexualiteit een prachtige manier om de liefde tussen jullie te delen. ❤️

Wil je ook de intimiteit in je relatie verbeteren?

Als je ook je relatie en de intimiteit daarvan wilt verbeteren,  dan kun je een persoonlijke sessie doen of deelnemen aan de transformerende 2-daagse ‘De Ontdekking: Voel je fit, vrij & happy!’.

Wij – Judith en Arjen – vinden het erg fijn om je verder te helpen!

Wil je meer weten over transformatie, bewustwording en heling? Op De Facebook-pagina van De Innerlijke Bevrijding delen wij onze laatste inzichten, meditaties en oefeningen.

Alle video’s vind je op ons YouTube-kanaal. We hopen dat ze je inspireren!

 

Button: Voel je fit, vrij & happy! Doe mee met De Ontdekking!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie