Hoe kun je verdriet loslaten?
We zijn allemaal wel eens verdrietig. Je relatie gaat uit, je krijgt een baan niet of je voelt je door iemand miskend.
Destijds ben ik erg verdrietig geweest over alle jaren die ik ziek op bed heb gelegen. Ik was begin twintig en had de vermoeidheidsziekte M.E.. Ik was voor mijn gevoel zoveel kwijt geraakt: ik moest stoppen met mijn studie in Amsterdam, zag mijn vrienden niet meer en kon geen leuke dingen meer doen. Bovenal was ik mijn gezondheid en vitaliteit kwijt. Hierover voelde ik mij boos. Onder die boosheid was er diep verdriet. Verdriet over wat ik miste.
Dankbaarheid
Inmiddels heb ik het verdriet en de boosheid over die 5 jaar ziekzijn al lang losgelaten en voel ik juist dankbaarheid voor wat de ziekte me heeft laten inzien.
Destijds heb ik het verdriet bewust verwerkt. Ik wist dat als ik dat niet zou doen, ik altijd vanuit negativiteit naar die periode zou kijken. En gelukkig maar. Nu zie ik die jaren als een ‘turning point’ in mijn leven. Het heeft het mijn kijk op het leven, gezondheid en ziekte ten goede veranderd.
Opgeslagen verdriet kan pijn doen in je hart. Als je verdriet niet verwerkt, dan merk je dat je je minder makkelijk durft te openen voor jezelf, anderen en voor nieuwe ervaringen in je leven.
Hoe kun je verdriet loslaten en je hart weer openen?
Verdriet ontstaat als je voor je gevoel iets bent kwijt geraakt of als je iets mist. Als je het verdrietige gevoel ontkent of negeert, dan sla je de energie ervan in je hart op. Je hart is dan niet vrij meer.
Verdriet is energie
Verdriet is dus energie. Als je de emotie werkelijk wilt loslaten is het belangrijk om die emotie ook als energie te zien. En er dus niet alleen over te praten. Als je verdriet als energie beleeft en je jezelf toestaat om de energie van het verdriet werkelijk te voelen, dan kan het uit je lichaam, uit je hart, gaan.
Het is niet per se nodig om te huilen. ‘Huilen’ is een uiterlijke vorm van je verdrietig voelen. Als je verdriet werkelijk wilt loslaten, dan gaat het niet zo zeer over het laten gaan van tranen, maar veel meer over het loslaten van die opgeslagen energie.
Verdriet ligt vaak wat dieper verstopt. Net als angst en teleurstelling bijvoorbeeld. Daardoor is de emotie soms wat minder makkelijk te voelen. Boosheid of irritatie daarentegen zijn makkelijk te voelen. Het ligt aan de oppervlakte. Het is een meer sociaal geaccepteerd emotie. Als je boos bent, word je niet zo zeer als ‘zwak’ gezien. Mannen kunnen boosheid of irritatie daardoor vaak wel toelaten, maar emoties die aangeven dat ze gekwetst zijn minder makkelijk. Zoals bij verdriet.
Iets meer weggestopt
Onder emoties als boosheid en irritaties liggen vaak de gevoelens van angst of verdriet. Ze liggen dus iets meer weggestopt.
Hoe kan het dan dat verdriet soms niet lijkt te verdwijnen? Je hebt verdriet toegelaten, je hebt de energie gevoeld en voelt je daarna ook werkelijk beter. Maar wat schetst je verbazing: een week later ben je weer verdrietig! Exact hetzelfde komt nu weer bij je naar boven.
Dat komt waarschijnlijk doordat je weliswaar de energie hebt losgelaten, maar niet je interpretatie van een bepaalde situatie. Met andere woorden: je lijdt nog aan een bepaald ‘verhaal’ in jou. Bijvoorbeeld: ‘Mijn partner is weggegaan bij me en dat had hij niet mogen doen’.
Het is belangrijk om je perceptie van deze situatie te veranderen. Kun je de situatie loslaten en volkomen accepteren dat je partner is weggegaan? Dan zul je niet meer verdrietig zijn en kun je je hart weer openen.
‘Hoe doe ik dat’, vraag je je misschien af? Door je partner te vergeven dat hij is weggegaan. En ook jezelf vergeven; bijvoorbeeld jouw aandeel waarom hij is weggegaan. Vergeef het; laat het los. Het dient je niet om je daar nog langer door te laten kwellen.
3 Stappen
Deze 3 stappen zullen je helpen om verdriet los te laten:
- Erken wat een bepaalde situatie met je gedaan heeft. Erken hoe je het hebt ervaren. Waar ben je verdrietig over?
- Voel de energetische lading van het verdriet. Waar is het in je lichaam opgeslagen? Door het te voelen, gaat de lading eraf.
- Wil je het verhaal – jouw perceptie van de situatie – laten gaan? Kun je jezelf en de ander vergeven? Bijvoorbeeld dat die ander bij je is weggegaan?
Door het verdriet te voelen is je hart weer helemaal vrij. Vrij om liefde te ervaren. Het is nu niet meer gekwetst. Mensen en nieuwe ervaringen kun je weer met een open hart – vanuit liefde – tegemoet treden.
Gelukkig maar. Geniet ervan. Laat je licht stralen.
Wil je ook verdriet loslaten?
Als je ook verdriet wilt loslaten, dan raad ik je aan om een persoonlijke sessie te doen of deel te nemen aan de transformerende 2-daagse De Ontdekking.
Wij – Judith en Arjen – vinden het erg fijn om je verder te helpen!
Wil je meer weten over transformatie, bewustwording en heling? Op De Facebook-pagina van De Innerlijke Bevrijding delen wij onze laatste inzichten, meditaties en oefeningen.
Alle video’s vind je op ons YouTube-kanaal. We hopen dat ze je inspireren!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!