‘Ik wil nu relatietherapie!’

relatietherapie

Ik wil nu relatietherapie!

‘Met Tanja. Ik wil nu relatietherapie!’ is wat ik hoorde toen ik mijn voicemail afluisterde. Tanja zei het dreigend. In mijn verbeelding zag ik haar man sidderend in een hoekje zitten. Aan het voicemail-bericht te horen hadden ze zojuist ruzie gehad. Een week later zaten Tanja en Raymond samen in mijn sessieruimte.

Mijn kijk op relaties is simpel: als een stel onenigheid heeft, dan ruziet het ego van de ene partner met het ego van de ander. Het wonderlijke in relaties is dat de egopatronen van beide partners vrijwel altijd haarfijn op elkaar aansluiten. Je partner legt bijvoorbeeld precies je minderwaardigheidgevoel bloot of het feit dat je moeite hebt om je hart te openen.

Wisselwerking tussen ego’s

In de relatiebegeleiding die ik op basis van de Innerlijke Bevrijding doe onderzoek ik eerst welke egopatronen bij beide partners in de relatie omhoog komen. Daarna doe ik individuele sessies met beiden om die patronen op te lossen. Zo ontstaat er weer vrijheid en liefde in de relatie.

Bij Tanja en Raymond was de wisselwerking tussen de ego’s in hen snel duidelijk. Tanja was een vurig persoon. Ze kon behoorlijk boos op Raymond worden, vooral als ze zich niet door hem gehoord of gezien voelde. Raymond vond de boosheid van Tanja op zijn beurt onprettig en als reactie op haar woede zei hij meestal dat ze een andere toon moest aanslaan of hij probeerde haar kwaadheid te sussen. Juist deze reactie was voor Tanja olie op het vuur: het maakte haar nóg bozer. Dit benauwde Raymond dan weer zo dat hij zich emotioneel afzonderde – hij wierp een muurtje op – of hij liep de kamer uit.

Ik vroeg Raymond om zijn ogen te sluiten en te voelen wat het met hem deed als Tanja kwaad was op hem. Raymond: ‘Ik vind het dan onprettig om in haar energie te zijn. Haar boosheid komt als een wolk op mij af. Ik heb het gevoel dat die energie mij overneemt. Ik voel me dan klein worden’.

‘Wat is de diepste overtuiging die jij over jezelf hebt als Tanja zo boos is op je?’, vroeg ik.

‘Ik deug niet’, zei Raymond direct.

‘Kun je inzien’, vroeg ik, ‘dat je vanwege deze overtuiging instinctief probeert haar boosheid te sussen? Je wilt niet het gevoel hebben dat je niet deugt’.

Raymond knikte.

Daarna vroeg ik aan Tanja om haar ogen dicht te doen. ‘Als jij boos bent en Raymond zegt dat je een andere toon moet aanslaan of hij probeert je boosheid te sussen, wat gebeurt er dan met jou?’

‘Dan word ik nog bozer’.

‘Wat is de diepste overtuiging die bij jou naar boven komt als Raymond tegen jou zegt dat je een andere toon moet aanslaan?

‘Ik ben niet belangrijk’, zei ze resoluut.

Pijn in gevecht met pijn

En zo ruziede het ego in Raymond dat hem verleidde te geloven dat hij niet deugde met het ego in Tanja die haar zei dat ze niet belangrijk was. Pijn was in gevecht met pijn. Op dit niveau – het niveau van diepe overtuigingen en opgeslagen emotionele pijn – zou er nooit een oplossing komen voor het relatieconflict. De heling moest dieper worden gevonden.

Na deze eerste sessie deed ik individuele sessies met zowel Tanja als Raymond: Tanja zag in dat ze wel belangrijk is en Raymond doorzag de leugen van het ego in hem: vanuit zijn essentie is hij goed zoals hij is, ook als Tanja boos is op hem. De overtuigingen die Tanja en Raymond hadden en die voor conflicten zorgden in hun relatie hadden eigenlijk niets te maken met hun relatie: die overtuigingen zijn ontstaan in hun jeugd. Als kind hadden ze conclusies over zichzelf getrokken die hen later in hun relatie parten speelden.

Vier sessies later was er veel opgehelderd voor Tanja en Raymond en konden ze weer verder in hun relatie.

 
Wil je je relatie verbeteren?

Als dit voor jou een onderwerp is dat in je leven speelt, dan kun je overwegen om hier een persoonlijke sessie op te doen of deel te nemen aan de transformerende 2-daagse De Ontdekking

Wil je meer weten over transformatie, bewustwording en heling? Op De Facebook-pagina van De Innerlijke Bevrijding deel ik mijn laatste inzichten, meditaties en oefeningen. 

Al mijn video’s vind je op mijn YouTube-kanaal. Ik hoop dat ze je inspireren!

Button: Voel je fit, vrij & happy! Doe mee met De Ontdekking!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie