Hoe kun je iemand vergeven?

,

We maken allemaal wel eens situaties mee die pijnlijk zijn: je wordt bijvoorbeeld ontslagen, een dierbare sterft, je krijgt een ongeluk of iemand zegt iets tegen je dat je raakt. In deze situaties wordt er op onze ‘stressbuttons’ gedrukt: we worden boos, bang, teleurgesteld, geïrriteerd of wat dan ook. En voor je het weet zit je slecht in je vel en ben je chagrijnig. Gelukkig kun je dit alles teniet doen. En wel door te vergeven.

Je laat een pijnlijke gebeurtenis los

Dat werkt eigenlijk zo simpel en is zo krachtig dat het fantastisch zou zijn als ieder kind het zou leren. Het vergeven van iemand die je pijn heeft gedaan zorgt ervoor dat jij je weer beter voelt: je doet het dus niet voor die ander maar voor jezelf!
Door te vergeven laat je emoties los die aan de pijnlijke gebeurtenis zijn verbonden. Daardoor voel je je niet alleen beter, het is ook nog eens beter voor je gezondheid: je lichaam hoeft die opgeslagen emoties dan immers niet meer te ‘verdragen’.

In deze video laat ik je zien in welke drie stappen je iets of iemand kunt vergeven.

Eerst zal ik je een voorbeeld geven uit mijn eigen leven waarin vergeving mij veel heeft gebracht.

Ongeluk met mijn racefiets

Zes jaar geleden ging ik op mijn racefiets van Bussum naar Amsterdam. In Diemen sprong er onverwachts een hond voor mijn fiets… Ik sloeg over de kop en viel op mijn elleboog. Toen na zes weken de mitella van mijn arm mocht, ontdekte ik tot mijn schrik dat de bewegelijkheid van mijn arm minimaal was: ik kon hem nauwelijks buigen of strekken. Gedurende vier maanden had ik driemaal per week fysiotherapie. Met hard duwen en trekken, wat behoorlijk pijnlijk was, probeerde de fysiotherapeut de bewegelijkheid van mijn arm te verbeteren. Tevergeefs. De toestand van mijn rechterarm verslechterde alleen maar; het was een stijve stok geworden waar ik niet veel meer mee kon.
Uiteindelijk ging ik op consult bij een orthopedisch chirurg om te bespreken of mijn arm moest worden geopereerd. Wat de chirurg zei, hielp me verder bij de heling van mijn arm, al was hij zich daar waarschijnlijk niet van bewust. Hij zei namelijk: ‘Het ellebooggewricht is een van de minst vergevingsgezinde gewrichten.’ De chirurg bedoelde natuurlijk dat het herstel van een elleboogbreuk lastig is en lang kan duren. ‘Minst vergevingsgezind…’ Dit beschouwde ik als een hint. Mijn elleboog was misschien wel zo stijf en onbuigzaam omdat ik nog niet alles had vergeven wat in het gewricht aan emotionele pijn lag opgeslagen.

Vanaf die dag heb ik alles en iedereen vergeven die bij dit ongeluk betrokken was. De eigenaar van de hond, de hond zelf, het ongeluk, de kilte die ik bij de Eerste Hulp in het ziekenhuis had ervaren, de fysieke pijn die het me had gebracht, de zakelijke houding van de verzekeringsmaatschappij van de man met de hond, mijzelf… En zo ging het maar door.

Drie stappen

Weken later ontdekte ik op een ochtend tot mijn blijde verrassing dat ik mijn arm iets meer kon buigen. Ik kon met mijn rechterarm voor het eerst sinds lange tijd mijn kin aanraken. Een paar weken daarna was ik zelfs in staat om een lepel in mijn mond te steken. Nog iets later kon ik mijn mobiele telefoon weer naar mijn rechteroor brengen. En nu kan ik zelfs weer achter mijn rechteroor krabben. En dat doe ik ook, terwijl ik nog eens terugdenk aan de onbedoelde hint van de chirurg.
(Dit voorbeeld is een citaat uit mijn boek ‘De Innerlijke Bevrijding’).

Vergeven bestaat uit drie stappen:
1. Wat mag je vergeven?
2. Wie mag je vergeven?
3. Heb je gedachten of emoties over de betreffende persoon en wat er is gebeurd?

Stap 3 is de belangrijkste stap: gedachten neem je waar en de emoties die bij je naar boven komen voel je. Dit doe je net zolang totdat er geen gedachten en emoties meer bij je naar boven komen en je dus kunt vergeven.
Veel succes!

Wil je ook echt kunnen vergeven?
 
Als dit voor jou een onderwerp is dat in je leven speelt, dan kun je overwegen om hier een persoonlijke sessie op te doen of deel te nemen aan de transformerende 2-daagse De Ontdekking

Wil je meer weten over transformatie, bewustwording en heling? Op De Facebook-pagina van De Innerlijke Bevrijding deel ik mijn laatste inzichten, meditaties en oefeningen. 

Al mijn video’s vind je op mijn YouTube-kanaal. Ik hoop dat ze je inspireren!
Button: Voel je fit, vrij & happy! Doe mee met De Ontdekking!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie