‘Lekkende’ boosheid

boze-vrouw
‘Lekkende’ boosheid: Omdat iemand nooit echt boos wordt, komt de boosheid er in beetjes uit. Vaak projecteert iemand het op de omgeving.

Jeannette (43) wil graag een sessie doen. Ze komt in haar relatie tegen dat ze vaak boos wordt, meestal om onbelangrijke dingen. Boos omdat haar partner de tandpasta niet goed leeg knijpt of omdat hij zijn schoenen niet op de juiste plek heeft neergezet. Het lijkt een paradox, maar Jeannette heeft moeite met het toelaten van haar eigen boosheid.

Woede volledig toelaten en voelen doet ze niet. Daardoor heeft ze last van wat ik ‘lekkende boosheid’ noem: de woede die ze niet wil voelen, komt er gedurende de dag in flarden en beetjes uit. Ze projecteert de boosheid op iemand die toevallig in de buurt is.

‘Ik dacht dat boos zijn slecht was’

Jeannette heeft moeite om in haar lichaam te zijn, goed te aarden en dus de levensenergie toe te laten. Dat komt doordat ze de woede die bij haar naar boven komt niet wil voelen. Als ze kwaad is gaat ze automatisch uit haar lichaam, zodat ze de boosheid niet ervaart. ‘Mijn moeder kon vroeger ontzettend kwaad zijn op mij. Haar ogen spuwden dan vuur. Soms sloeg ze mij zelfs. Dat fysieke aspect van mijn moeders boosheid voelde bedreigend. En vernederend. Want ik had daarna het gevoel dat ik slecht was.

Mijn vader daarentegen kon niet met boosheid omgaan. Als mijn moeder, mijn broers en ik ruzie hadden, dan liep hij weg. Hij kon het gewoon niet aan. Daardoor heb ik de conclusie getrokken dat boos zijn iets engs en slechts is’.

Onuitgesproken boodschap

Aan het begin van de sessie vraag ik Jeannette om bovenal contact met haar lichaam te houden, wat er ook naar boven komt. Al snel voelt ze woede. Even later voelt ze waar die boosheid mee te maken heeft. Jeannette: ‘Mijn vader was kruidenier. Vroeger werd iedereen die regelmatig in de winkel kwam onder het eten besproken: iemand was goed of slecht. Dat zorgde voor een onuitgesproken boodschap aan mij: ik moest mij op een bepaalde manier gedragen, anders deugde ik niet. Over dit moraliserende gedoe van mijn ouders voel ik mij boos’.

Bij Jeannette komen eigenschappen naar boven die haar ouders destijds bij anderen afwezen en die Jeannette voor haar gevoel dus ook niet mocht hebben. Deze eigenschappen zijn ‘in haar schaduw’ terecht gekomen. Dat wil zeggen: ze denkt dat deze eigenschappen verkeerd zijn en doet er alles aan om ze niet bij zichzelf naar boven te laten komen. Het onderdrukken ervan kost haar veel energie en levensvreugde.

‘Profiteren’

Jeannette: ‘Mijn ouders hadden bijvoorbeeld een hekel aan mensen die een enkel product bij mijn vader kwamen kopen en de rest van hun boodschappen in de supermarkt haalden. “Profiteurs” noemde mijn moeder dat. Ze profiteerden van het gemak van de buurtkruidenier, maar besteedden de rest van hun boodschappenbudget in de supermarkt. “Profiteren” – wat het ook was – was verkeerd en dus wees ik die eigenschap in mijzelf af’.

Ik vraag Jeannette of ze nog meer eigenschappen kan noemen die haar ouders afwezen. Jeannette somt op: ‘Haantje de voorste zijn, een sloddervos zijn, over jezelf pochen, de kantjes ervan aflopen, het achter de ellebogen hebben, rebelleren, stout zijn, uitgekookt zijn’. Ik nodig Jeannette uit om al die eigenschappen alsnog in zichzelf te erkennen. Als mens hebben we immers alle eigenschappen in ons, dus ook die we ‘verkeerd’ vinden. Jeannette begrijpt de boodschap en zegt hardop tegen zichzelf: ‘Als de situatie erom vraagt, kan ik profiteren. En ik kan een haantje de voorste zijn. En het achter mijn ellebogen hebben’. En zo gaat ze alle eigenschappen af. ‘Ik kan over mijzelf pochen. Ha, ha…’, schaterlacht Jeannette, ‘dit is bevrijdend!’.

Geen bliksemafleider meer

De boosheid die er bij Jeannette in vlagen uitkomt en die ze liever niet voelt, heeft te maken met al die eigenschappen die ze niet in zichzelf toestaat: daar is ze kwaad over. Door die eigenschappen alsnog in zichzelf te erkennen, verdwijnt de boosheid en stroomt de levensenergie beter in haar. En haar partner is blij, omdat hij zijn rol als bliksemafleider verliest.

Wil je ook niet meer boos zijn?

Als dit voor jou een onderwerp is dat in je leven speelt, dan kun je overwegen om hier een persoonlijke sessie op te doen of deel te nemen aan de transformerende 2-daagse De Ontdekking.

Wil je meer weten over transformatie, bewustwording en heling? Op De Facebook-pagina van De Innerlijke Bevrijding deel ik mijn laatste inzichten, meditaties en oefeningen.

Al mijn video’s vind je op mijn YouTube-kanaal. Ik hoop dat ze je inspireren!

Button: Voel je fit, vrij & happy! Doe mee met De Ontdekking!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie