Het dilemma van een kind van gescheiden ouders

dilemma-kind-gescheiden-ouders

Een scheiding is voor een kind vaak een indrukwekkende ervaring. Een kind is loyaal aan beide ouders. Daarom is het belangrijk ervoor te zorgen dat een kind de scheiding goed verwerkt.


Nienke is een gevoelig meisje van 12 jaar en kwam bedremmeld bij mij binnen voor een sessie. Haar moeder liep achter haar aan en zei: ‘Ze vindt het nogal spannend’. Nienke had een groot dilemma. Haar ouders waren al jaren geleden gescheiden en ze woont nu bij haar moeder. Ze is gek op haar vader, maar was al een jaar niet meer bij hem geweest omdat ze het niet met zijn nieuwe vriendin kon vinden. Het blijkt dat het niet altijd makkelijk is om een kind van gescheiden ouders te zijn. 

Ik haat de vriendin van mijn vader

Nienke: ‘Elke keer als ik bij mijn vader ben en ik doe iets wat zijn nieuwe vriendin niet goed vindt, dan zegt ze tegen mijn vader wat voor straf ik moet krijgen. Ik haat haar gewoon. Ik wil niet meer naar mijn vader toe. Maar dat durf ik hem niet te vertellen, omdat ik bang ben dat hij dan een hartaanval krijgt’.

Nadat Nienke me dit had verteld, wist ik niet precies wat haar kwestie was. Ging het erom dat ze in vrede kwam met de nieuwe vriendin van haar vader en dat ze haar vader dus weer kon opzoeken? Of ging het erom dat ze haar vader echt niet meer wilde zien en dat ze dit tegen hem moest zeggen?

Om hier duidelijkheid over te krijgen, hielp ik Nienke om de wijsheid die ze in essentie is te ervaren. Vervolgens vroeg ik aan de wijsheid in Nienke wat ze wilde ten aanzien van haar vader.

Ik wil hem niet meer zien

‘Ik wil mijn vader niet meer zien’, antwoordde ze resoluut vanuit haar essentie.

Nu was de kwestie duidelijk: het was belangrijk dat Nienke vanuit vrijheid en zonder schuldgevoel tegen haar vader kon zeggen dat ze hem niet meer wilde zien. Op deze kwestie deed ik vervolgens met Nienke een sessie van de Innerlijke Bevrijding.

Nienke kreeg tijdens de sessie al snel een inzicht: ‘Mijn vader krijgt echt geen hartaanval als ik tegen hem zeg dat ik hem niet meer wil zien’. Daarna kwam er veel verdriet op bij Nienke. Ze hing met haar hoofd tussen haar knieën en huilde en huilde.

‘Ik mis hem zo’, snikte ze.

‘Wat mis je het meeste aan hem?’, vroeg ik.

‘Het plezier dat we samen hadden. Bijvoorbeeld als we naar de markt gingen’.

Haar verdriet werd nog groter en ik liet haar uithuilen. Daarna hielp ik Nienke weer het bewustzijn dat ze in essentie is te ervaren, zodat ze van daaruit misschien een nieuw perspectief op de relatie met haar vader zou krijgen.

‘Wie ben je voorbij je vorm?’, vroeg ik. Deze vraag was voor Nienke voldoende om haar essentie te ervaren.

‘Liefde. Wijsheid’, zei Nienke.

Ik liet haar enige momenten in deze staat van zijn.

‘Vanuit de wijsheid die ik in essentie ben zie ik in’, begon Nienke vanuit zichzelf te vertellen, ‘dat de vreugde die ik met mijn vader ervoer uiteindelijk de vreugde is van het bewustzijn dat zowel mijn vader als ik ben. Mijn vader heb ik dus niet per se nodig om die vreugde te kunnen ervaren. Nu ik me dit realiseer kan ik tegen mijn vader zeggen dat ik hem voorlopig niet wil zien’.

Identificeren met wie ze werkelijk is

Op dat moment realiseerde ik mij dat Nienke staat voor een groot deel van de huidige generatie kinderen die hun vader of moeder maar af en toe zien omdat hun ouders zijn gescheiden. Vanuit hun ziel mogen deze kinderen inzien dat ze voor hun behoeften aan liefde, veiligheid, erkenning en dergelijke niet afhankelijk zijn van hun beide biologische ouders. Ze kunnen die behoeften direct en onvoorwaardelijk vervuld krijgen wanneer het oneindige bewustzijn dat ze werkelijk zijn ervaren. De les voor deze kinderen is dus dat ze zichzelf niet zozeer identificeren met hun biologische ouders, maar juist met het bewustzijn in hen: het universum is hun echte vader en moeder want daar komen we allemaal vandaan.

Een paar dagen later kreeg ik een e-mail van de moeder van Nienke. Haar moeder schreef dat ze na de sessie een wandeling op de Bussummerheide hadden gemaakt en Nienke had zich uitgelaten gevoeld.

De Innerlijke Bevrijding

 Als dit voor jou een onderwerp is dat in je leven speelt, dan kun je overwegen om hier een persoonlijke sessie op te doen of deel te nemen aan de transformerende 2-daagse De Ontdekking

Wil je meer weten over transformatie, bewustwording en heling? Op De Facebook-pagina van De Innerlijke Bevrijding deel ik mijn laatste inzichten, meditaties en oefeningen. 

Al mijn video’s vind je op mijn YouTube-kanaal. Ik hoop dat ze je inspireren!

Button: Voel je fit, vrij & happy! Doe mee met De Ontdekking!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie