7 Tips om je relatie te verbeteren

7 tips om je relatie te verbeteren
Judith en Arjen geven je 7 tips voor een betere relatie

Tot mijn 35-ste was ik niet in staat om langer dan 2 jaar in een relatie te blijven. Dat lag aan mij. Als ik die ander niet meer leuk vond, ging ik weg. Ver weg. Met mijn backpack op reis. Mijn vrijheid tegemoet. Dacht ik.

In werkelijkheid kwam ik in die relaties mijzelf tegen en kon ik eigenlijk niet met mijzelf in een relatie zijn. Gelukkig is dit veranderd. Judith en ik hebben onlangs met onze zoon Devi ons 10-jarig samenzijn gevierd.

Hoe kun je je relatie verbeteren?

7 Tips over wat mij heeft veranderd op dit gebied:

1. Je partner is je spiegel

Als je je aan een bepaalde eigenschap van je partner irriteert – bijvoorbeeld aan zijn koppigheid of luiheid -, ligt dat niet zo zeer aan je partner maar aan jou. Want als een eigenschap van je partner bij jou irritaties, teleurstellingen of boosheid naar bovenbrengt; van wie zijn die emoties? 🙂 Meestal laat je partner een eigenschap zien die je niet in jezelf wilt erkennen. Onderzoek dat maar eens in jezelf. Je partner is je spiegel.

2. Je hebt niets van je partner nodig

Dit is een radicaal maar zeer bevrijdend idee. Je hebt niks van je partner nodig. Geen liefde, geen bevestiging, geen aanmoediging, geen geld. Helemaal niks. Alles wat je bij een partner zou kunnen zoeken, ervaar je in het bewustzijn dat je in essentie bent (het bewustzijn onder je gedachten en emoties). Namelijk: liefde, vertrouwen, vrede. Als je niet afhankelijk bent van je partner, ben je vrij. En is je partner vrij. Laat dat nou de ideale basis voor een relatie zijn. 🙂

3. Steun elkaar volledig

Als ‘partner van’ heb je maar een taak: steun hem of haar! Laat de wens van je partner de jouwe zijn. Leef mee, vraag hoe het gaat en kom met ideeën. Samen zijn jullie een goed team. Hoe meer je ervoor zorgt dat jouw partner een fijn leven heeft, hoe fijner je relatie met hem of haar zal zijn.

4. Heb het leuk samen en maak tijd voor elkaar

Een relatie bloeit op als je tijd samen doorbrengt. Tijd om samen op stap te gaan, uitgebreid te eten of gewoon lief te zijn voor elkaar. Als je het druk hebt, maak dan een avond vrij voor elkaar. Ook al woon je al 30 jaar samen en zie je elkaar elke dag. Juist dan.

5. Praten helpt weinig; patronen oplossen wel

Heb je problemen met je partner? ‘Praten over’ helpt niet veel. Veel belangrijker is het dat jij – en liefst ook je partner – je patronen oplost die de oorzaak zijn van de confrontaties met je partner. Hoe meer je je patronen los laat (dat je partner alles goed moet doen bijvoorbeeld), hoe minder verborgen agenda’s je hebt (‘hij/zij moet me gelukkig maken’). En dan kan jullie liefde opbloeien.

6. Open je hart keer op keer

Ons hart sluit zich automatisch als we ons kwetsbaar voelen of als we bijvoorbeeld boos zijn. Bij veel mensen is het een gewoonte geworden om het hart gesloten te houden. Als een soort veiligheidsmaatregel. Vanuit het idee dat een gesloten hart geen pijn kan lijden. Maar ons hart wil zich openen en uitstrekken. Zeker naar je partner. Dus open je hart voor hem of haar. En als je hart even dicht zit? Druk op de knop zoals een winkelier ’s morgens zijn rolluiken opendoet. Oftewel: maak gewoon de beslissing om je hart weer te openen.

7. Vergeef wat je niet leuk vindt

Natuurlijk doet je partner wel eens iets wat je niet leuk vindt of dat je niet kunt uitstaan. Je hebt een relatie met een mens en niet met een engel. Als hij of zij nog eens iets doet wat je raakt, vergeef hem of haar dan gewoon. Dat zorgt ervoor dat je je hart weer kunt openen voor je partner.

Wil je je relatie verbeteren?
Als dit voor jou een onderwerp is dat in je leven speelt, dan kun je overwegen om hier een persoonlijke sessie op te doen of deel te nemen aan de transformerende 2-daagse De Ontdekking.

Wil je meer weten over transformatie, bewustwording en heling? Op De Facebook-pagina van De Innerlijke Bevrijding deel ik mijn laatste inzichten, meditaties en oefeningen.

Al mijn video’s vind je op mijn YouTube-kanaal. Ik hoop dat ze je inspireren!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie