Waarom actie nemen zo belangrijk is

actie-nemen

Tijdens de eerste drie sessies die ik met haar deed, kwam er vooral oud verdriet los. Ze was in staat om nare ervaringen waaraan pijn was verbonden los te laten. De Innerlijke Bevrijding werkt met positieve zinnen om de kwestie die iemand heeft te helen. De zinnen van Marjan waren onder andere: ‘Ik ben goed zoals ik ben’, ‘Ik ben het waard om een goed leven te hebben’ en ‘Ik voel me ook goed zonder partner’.

Nadat het verdriet was opgeruimd, kwam ze bij de kern van haar misère: angst. Het ego probeerde haar voortdurend allerlei angsten aan te praten. Als ze in een café zat, zei het stemmetje dat andere bezoekers haar afkeurden. Of het ego zei dat haar zoon niet oud zou worden. Of zij niet. Of dat ze nooit meer een man zou vinden. En zo ging het maar door.

Door het doen van de sessies leerde Marjan steeds beter om niet meer naar het stemmetje te luisteren, maar aan de Bron in haar te vragen wat de waarheid over iets was. Bijvoorbeeld: Als ze in de auto stapte en het ego zei dat ze wel eens een ongeluk zou kunnen krijgen en daardoor bang werd, dan vroeg ze aan de Bron: ‘Wat is de waarheid hierover?’ De Bron – de wijsheid die ze in essentie is – zei haar dan dat de kans op een ongeluk zeer klein is.

Na een aantal sessies zei ik: ‘Marjan, je hebt genoeg opgeruimd. Het is tijd voor je volgende stap: actie nemen! Door bepaalde dingen te gaan doen kun je je leven weer leuk maken en het zelf vormgeven’. Marjan keek me verbaast aan en zei: ‘Maar ik heb toch sessies gedaan?’

Ik legde haar uit dat ze met de sessies oude pijn had opgeruimd en is gaan inzien dat ze een waardevol persoon is die een goed leven verdient. Dat maakt haar klaar om dat fijnere leven daadwerkelijk te creëren. Maar daarvoor is het wel nodig dat ze actie neemt.

‘Je zult jezelf ongetwijfeld gaan tegenkomen’, zei ik. Op een dag heb je geen zin, je ziet het nut er niet van in of je twijfelt aan de waarde ervan. Maar dergelijke weerstanden en blokkades kun je opruimen zodat je weer in je kracht staat en verder actie kunt nemen’.

Marjan maakte een lijstje van dagelijkse acties die goed voor haar zijn:

  • 30 uur opstaan
  • verse groenten en fruit kopen en zelf koken
  • uurtje fietsen of lopen
  • voor de spiegel liefdevolle dingen over mijzelf zeggen
  • het huis schoonhouden
  • uitzendbureaus bezoeken

 

Marjan keek naar de lijst en zei: ‘Pfff… dat is behoorlijk wat werk’. Ik zei: ‘Je hebt daarmee een full time-baan en wel de belangrijkste die je kunt hebben: je eigen leven op orde maken’. Ze keek me bedenkelijk aan en zei met een glimlach: ‘Ik vond je een aardige vent, maar ik denk dat ik morgen om 7.30 uur boos op je ben’.

Een week later kwam Marjan weer voor een sessie. In de hal maakte ze al grapjes en haar energie voelde licht aan. Ze had elke dag in haar dagboek opgeschreven wat ze had gedaan en ik was ervan onder de indruk. Ze was nagenoeg elke dag vroeg opgestaan, had gezond gegeten, was naar het uitzendbureau geweest en had veel gefietst.

‘Het gaat dus eigenlijk ontzettend goed’, zei ik. Het was even een moment stil. Alsof ik haar iets vertelde wat ze nog niet wist. Ze liet het binnendringen en zei: ‘Ja, eigenlijk wel’.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie