Hoe kun je beter je grenzen aangeven ?

Grenzen aangeven is een kunst. Nee zeggen tegen je manager als die voor de zoveelste keer vraagt of je wilt overwerken. Of bijvoorbeeld een familielid vertellen dat je geen partij wilt kiezen in een ruzie tussen familieleden.

Ik heb het zelf met vallen en opstaan geleerd. Vroeger zei ik overal ja tegen, omdat ik dacht dat mensen mij niet aardig vonden als ik nee zei. Inmiddels heb ik geleerd dat nee zeggen – dus je grenzen aangeven – een teken van kracht is.


Om te leren mijn grenzen aan te geven moest ik eerst ervaren wat mijn grenzen überhaupt waren. Ik wist dat vaak niet en vroeg me dan af: ‘Moet ik dit nou wel of juist niet goed vinden?’ Ik leerde pas echt mijn grenzen kennen, toen ik met meer bewustzijn mijn lichaam ging bewonen. Ik begon toen aan mijn lichaam te voelen als iemand iets zei of deed wat ik niet wilde.

Inmiddels weet ik dat dit te maken heeft met je energieveld. Als iemand over je grens gaat, dan komt die persoon met zijn energie – met zijn emoties, overtuigingen of actie – letterlijk je energieveld binnen. En dat voelt onprettig. Waarom? Jouw energieveld is je levensenergie. Dus als iemand over je grenzen gaat, dan komt die persoon – onbedoeld – aan je levensenergie. Het bewaken van je grenzen is daarom een voorwaarde om je fit en goed te voelen.

Wat is er nodig om je grenzen beter aan te geven?

Allereerst is het belangrijk om energetisch je grenzen te versterken; je kunt dan beter voelen wat je grenzen precies zijn en of iemand daar overheen gaat.

Ten tweede: wat doe dan je als iemand over jouw grens gaat? Jezelf uitspreken natuurlijk! Sommige mensen hebben het niet door als ze over je grens gaan. Zelfs niet als jij dat vriendelijk en duidelijk zegt. Bij deze mensen kun je twee dingen doen: eerst nóg duidelijker zijn en anders… (bekijk de video maar ☺).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie