Hoe kun je samen op één lijn zitten?

,

woonbootElkaars partner zijn is soms best lastig. Zeker als je op een bepaald gebied iets anders wil dan je partner. Hoe kun je dan als partners toch weer op één lijn komen te zitten? Dat kan zeker. Daarvoor is het belangrijk om voorbij de strijd en de twisten te gaan. Voorbij het ego is je essentie. En vanuit je essentie – dat wie je werkelijk bent – hebben jij en je partner geen  tegengestelde belangen. Een voorbeeld.

Marije en Willem leven met hun dochtertje van twee jaar op een woonboot in het centrum van Amsterdam. Ze hebben een probleem: Willem is gek op de boot en Marije haat het schip.

Marije is destijds bij Willem ingetrokken. Marije: ‘We liggen aan een druk marktplein met veel cafés en het stikt hier van de toeristen. Op deze boot heb ik nooit rust. Ik zit altijd in de energie van anderen. Ik word gek van deze plek. Ik wil een andere ligplaats. Of liever nog verhuizen naar een huis’.

Willem is kunstschilder en heeft de boot gekocht toen hij net klaar was met de kunstacademie. Met de aankoop kwam zijn droom uit. Willem hield en houdt van uitgaan en de ligplaats van het schip midden in de stad is daarom perfect voor hem. ‘Als ik vroeger met een kater thuiskwam, ging ik eerst aan de overkant van de gracht zitten om naar mijn eigen woonboot te kijken. Al mijn vrienden en vriendinnen vonden dit een prachtig schip. Behalve Marije. Zij wil verhuizen. Dat zie ik niet zitten. Sinds de geboorte van onze dochter is er al zoveel veranderd’.

Marije en Willem zagen geen oplossing in hun situatie. Een ding wisten ze wel: ze willen graag met elkaar verder en wilden daarom een sessie doen om samen tot een oplossing te komen.

Als twee mensen een geschil hebben, dan kijken ze beiden vanuit het ego naar de situatie. Het ego ziet in die situatie alleen maar verschillende meningen, wensen en verlangens: het gedijt op ruzie en onvrede. De Bron in ons – de liefde, vrede, stilte die we werkelijk zijn – niet. Vanuit de Bron zijn er geen tegenstrijdige belangen. Om tot een oplossing te komen was het belangrijk dat zowel Willem als Marije tijdens een individuele sessie de Bron zou ervaren en van daaruit zou voelen waar zij het beste zouden kunnen wonen.

Er speelde nog iets. De gemeente Amsterdam wilde op de ligplaats van Marije en Willem een aanlegplaats maken voor rondvaartboten. De gemeente had hen daarom een andere ligplaats aangeboden ergens in een rustige buurt buiten het centrum. Willem was niet enthousiast over het aanbod en wilde zijn huidige ligplaats behouden. Marije vond het aanbod ook niet aantrekkelijk: ze wilde liever naar een huis aan de wal verhuizen.

Marije deed als eerste een sessie en voelde vooral veel verdriet en spanning van het lawaai in haar energieveld. Toen ze hiermee in vrede kwam en zichzelf en Willem had vergeven voor het conflict dat zij samen hadden, kon ze na verloop van tijd de Bron in zichzelf ervaren. De Bron zei haar: ‘Het is goed om in te gaan op het aanbod van de gemeente. Op de nieuwe plek zullen jij en je dochtertje rust hebben’.

Tijdens de sessie met Willem kwamen er bij hem allerlei gedachten en emoties omhoog die betrekking hadden op zijn gehechtheid aan de woonboot en zijn ligplaats. Dit vergaf hij zichzelf en hij vergaf Marije dat ze liever niet op een woonboot wil wonen. Aan het eind van de sessie kreeg hij een inzicht: ‘Ik ben geen 20 jaar meer. Ik ben 45 jaar, een volwassen man met een dochtertje. Dit is een andere levensfase die ook een andere verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Het is belangrijk dat mijn dochtertje op een rustige plek kan opgroeien. Dus is het goed om in te gaan op het aanbod van de gemeente’.

Vanuit hun essentie hadden Marije en Willem geen tegenstrijdige belangen. Dat bleek ook aan het einde van de sessie met Marije, toen zij de Bron in zichzelf ervoer. Ik vroeg Marije om op de energie van haar dochtertje in te tunen. ‘Hoe zou je dochtertje de nieuwe, rustige ligplaats vinden?’, vroeg ik Marije. ‘Ze zou het daar geweldig vinden’, zei Marije met een grote glimlach.

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie