Leuk gesprek over bewustzijn, het ego (en hoe het bij ieder anders werkt) en steeds meer je eigen pad lopen

Onlangs had ik een leuk gesprek met Patrick Kicken, mede-oprichter van nondualisme.nl en radio dj bij Veronica. We spraken onder meer over bewustzijn, het ego (en hoe dat bij iedereen anders werkt), ziekte & gezondheid en hoe je door bewuster te worden steeds meer je eigen pad gaat volgen.

Positieve ervaringen door uit je comfortzone te komen – 4 handige stappen

‘Life begins at the end of your comfort zone’, zegt Paolo Coelho.

Als je iets gaat doen dat voor jou uitdagend is, dan krijg je een nieuwe ervaring. Dan kan er iets in je leven gebeuren dat je nog nooit hebt meegemaakt.
Voorbeeld: Als je je nooit echt uitspreekt, dan zal je nooit ervaren wat het is om jouw standpunt te laten horen en te laten gelden.

Die nieuwe ervaringen krijg je alleen als je uit je comfortzone stapt. Want die comfortzone houdt je klein.

In deze video 4 krachtige stappen om positieve ervaringen te hebben die je nog nooit in je leven hebt gehad.

Nieuwe animatie voor de video’s op YouTube

Dimitry van den Berg van Brainbulb.nl heeft een animatie gemaakt voor de video’s van De Innerlijke Bevrijding op YouTube. Ik ben er blij mee 🙂

Waarom een sterke visie zo belangrijk is in je leven

Als je echt wilt veranderen, dan is het belangrijk om eerst een inspirerende visie te hebben voor je leven.

Hoe ziet je relatie met je partner er idealiter uit?
Wat doe je voor werk als alles mogelijk is?
Hoe vitaal wil je je voelen?

Vaak wordt het ons pas duidelijk wat we wel willen in ons leven, als we eerst hebben ervaren wat we niet willen. Als je een relatie met veel ruzie hebt gehad, dan wil je dat je volgende relatie stabiel en liefdevol is.

Je bent het beste waard. Op alle gebieden. Gun het jezelf om te dromen en om dit stapje voor stapje neer te zetten. Stap 1: een sterke visie ontwikkelen.

De kracht van vergeven

We maken allemaal wel eens situaties mee die pijnlijk zijn: je wordt bijvoorbeeld ontslagen, een dierbare sterft, je krijgt een ongeluk of iemand zegt iets tegen je dat je raakt. In deze situaties wordt er op onze ‘stressbuttons’ gedrukt: we worden boos, bang, teleurgesteld, geïrriteerd
of wat dan ook. En voor je het weet zit je slecht in je vel en ben je chagrijnig.

Gelukkig kun je dit alles teniet doen. En wel door te vergeven. Dat werkt eigenlijk zo simpel en is zo krachtig dat het fantastisch zou zijn als ieder kind het zou leren. Het vergeven van iemand die je pijn heeft gedaan zorgt ervoor dat jij je weer beter voelt: je doet het dus niet voor die ander maar voor jezelf!
Door te vergeven laat je emoties los die aan de pijnlijke gebeurtenis zijn verbonden. Daardoor voel je je niet alleen beter, het is ook nog eens beter voor je gezondheid: je lichaam hoeft die opgeslagen emoties dan immers niet meer te ‘verdragen’.

Vergeven bestaat uit drie stappen:
1. Wat mag je vergeven?
2. Wie mag je vergeven?
3. Heb je gedachten of emoties over de betreffende persoon en wat er is gebeurd?

Stap 3 is de belangrijkste stap: gedachten neem je waar en de emoties die bij je naar boven komen voel je. Dit doe je net zolang totdat er geen gedachten en emoties meer bij je naar boven komen en je dus kunt vergeven.
Veel succes!

Hoe kun je beter je grenzen aangeven ?

Grenzen aangeven is een kunst. Nee zeggen tegen je manager als die voor de zoveelste keer vraagt of je wilt overwerken. Of bijvoorbeeld een familielid vertellen dat je geen partij wilt kiezen in een ruzie tussen familieleden.

Ik heb het zelf met vallen en opstaan geleerd. Vroeger zei ik overal ja tegen, omdat ik dacht dat mensen mij niet aardig vonden als ik nee zei. Inmiddels heb ik geleerd dat nee zeggen – dus je grenzen aangeven – een teken van kracht is.

Om te leren mijn grenzen aan te geven moest ik eerst ervaren wat mijn grenzen überhaupt waren. Ik wist dat vaak niet en vroeg me dan af: ‘Moet ik dit nou wel of juist niet goed vinden?’ Ik leerde pas echt mijn grenzen kennen, toen ik met meer bewustzijn mijn lichaam ging bewonen. Ik begon toen aan mijn lichaam te voelen als iemand iets zei of deed wat ik niet wilde.

Inmiddels weet ik dat dit te maken heeft met je energieveld. Als iemand over je grens gaat, dan komt die persoon met zijn energie – met zijn emoties, overtuigingen of actie – letterlijk je energieveld binnen. En dat voelt onprettig. Waarom? Jouw energieveld is je levensenergie. Dus als iemand over je grenzen gaat, dan komt die persoon – onbedoeld – aan je levensenergie. Het bewaken van je grenzen is daarom een voorwaarde om je fit en goed te voelen.

Wat is er nodig om je grenzen beter aan te geven?

Allereerst is het belangrijk om energetisch je grenzen te versterken; je kunt dan beter voelen wat je grenzen precies zijn en of iemand daar overheen gaat.

Ten tweede: wat doe dan je als iemand over jouw grens gaat? Jezelf uitspreken natuurlijk! Sommige mensen hebben het niet door als ze over je grens gaan. Zelfs niet als jij dat vriendelijk en duidelijk zegt. Bij deze mensen kun je twee dingen doen: eerst nóg duidelijker zijn en anders… (bekijk de video maar ☺).

Hoe kun je je intuïtie versterken?

Intuïtie is ‘weten zonder denken’. Het is de TomTom van je ziel. Een goed werkende intuïtie is handig en onmisbaar. Daardoor weet je bijvoorbeeld zonder concrete aanwijzingen of iemand te vertrouwen is. En weet je wanneer je iets wel of juist beter niet kunt zeggen tegen je partner, collega of wie dan ook.

Zo heeft mijn intuïtie mij eens uit een benarde situatie gehaald in India; ik wist toen dat ik ergens heel snel weg moest zijn. Daarover vertel ik onder andere in deze video.

Je intuïtie komt voort uit het bewustzijn dat je in essentie bent en staat buiten tijd en ruimte. Iedereen beschikt over intuïtie. Het kan wel zijn dat je er niet meer op durft te vertrouwen. Misschien heeft het je ooit teleurgesteld. In dat geval is de vraag: werkt je intuïtie wel goed? Opgeslagen emoties en overtuigingen kunnen je ‘TomTom’ minder nauwkeurig maken.

Het goede nieuws is dat je het altijd kunt herstellen en er weer op kunt leren vertrouwen. Met een sessie van de Innerlijke Bevrijding kun je ervoor zorgen dat je intuïtie weer perfect werkt. Daarnaast raad ik je aan om regelmatig aandacht te geven aan die innerlijke stem. Door vragen te stellen aan je intuïtie en goed naar de antwoorden te luisteren. En vergeet vooral niet om achteraf de balans op te maken: dus voor jezelf te bepalen of je intuïtie het bij het rechte eind had. Dat heeft er bij mij voor gezorgd dat ik nu zoveel mogelijk op mijn diepere weten probeer te vertrouwen.

Zo eenvoudig voorkom je ruzie

Ruzie is nooit fijn. Het kan je veel kosten: je relatie, vriendschap of het succes en plezier in je werk. En toch is ruzie – zeker met wat oefenen – vrij makkelijk te voorkomen. Ik geef je een gouden tip waar je op kunt letten, zodat een situatie waarin je onenigheid met iemand hebt niet escaleert in ruzie.
Soms echter, kan een patroon in ons zo sterk zijn dat er toch ruzie ontstaat. In dat geval raad ik je aan om er een sessie van de Innerlijke Bevrijding op te doen. Daarna is de lucht geklaard en ben jij weer vrij ☺.

Hoe neem je de juiste beslissing?

Het leven lijkt te bestaan uit het nemen van beslissingen. Meestal kleine besluiten (ga ik sporten vanavond of nog even aan het werk?), maar soms ook grote (gaan we wel of niet verhuizen? neem ik deze opdracht wel of niet aan?)
Hoe neem je de juiste beslissing? Ik leg uit hoe je achterhaalt wat voor jou het beste is. Dat doe ik aan de hand van een ervaring uit mijn eigen leven. Ik werd uitgenodigd voor een huwelijk, had eigenlijk geen zin en vroeg me af of ik wel of niet zou gaan. Je hoort in deze video hoe ik tot het juiste besluit kwam. Op dezelfde wijze kan jij ook kleine én grote beslissingen nemen in je leven.

Genezen van Candida Albicans

In de jaren dat ik op bed lag met M.E. had ik ook Candida Albicans (een schimmelinfectie) in mijn darmen. Ik volgde een zeer streng dieet (geen suiker en fruit, nauwelijks koolhydraten) maar dat alleen was niet voldoende om ervan te genezen. Pas nadat ik me ging verdiepen in wat het mij te leren had, ben ik hiervan genezen. Het ging er bij mij om dat ik mijn levenskracht helemaal ging toestaan en mijn leven ging leiden op een wijze die bij mij paste.
In deze video vertel ik over een vrouw met Candida Albicans. De Candida was ontstaan in een tijd waarin ze zich te buiten ging aan allerlei uitspattingen. Daaronder – zo ontdekte ze tijdens de sessie die ik met haar deed – lag een diep verlangen om volop te leven. Dit verlangen was echt, alleen de wijze waarop ze daar destijds invulling aan gaf (veel stappen) paste niet bij haar. De Candida leerde haar om volop te leven op een wijze die wel bij haar past. Wat ze echt wil met haar leven moet ze niet meer uitstellen.
Twee weken na de sessie kreeg ik een mailtje van de betreffende vrouw waarin ze me schreef dat ze van de Candida was genezen.

Podiumangst overwinnnen

Veel mensen vinden het doodeng om op een podium te staan. Vooral als je daar een bepaalde kunst – muziek, acteren, goochelen – wilt laten zien. Je moet je dan immers open en kwetsbaar opstellen voor een grote groep mensen.
De vrouw waarmee ik een sessie deed was nagenoeg professioneel fluitist. Ze was technisch een erg goede muzikant die ‘het verhaal’ van de muziek – zoals ze het zelf noemde – ook nog eens met veel gevoel kon overbrengen. Ze deed mee aan een concours en vond het doodeng om voor een jury en groot publiek te spelen. In deze video vertel ik over de diepgaande sessie die ik met haar deed, welke tips ik haar gaf (tips die ook handig zijn voor mensen die andere podiumkunsten vertonen) en waarom het zo belangrijk is om goed te aarden tijdens een optreden. Met deze tips is het niet moeilijk om je podiumangst te overwinnen.
Als je voor eens en voor altijd je podiumangst wilt loslaten, dan raad ik je aan om een sessie van de Innerlijke Bevrijding te doen.

Je vitaliteit verbeteren

Wat kun je concreet doen om je gezondheid en hoe je in vel zit te verbeteren? Hoe zit het bij jou met sport, voeding en meditatie? En wat is er ook alweer met die koude douche ’s morgens? In de video praktische tips voor meer vitaliteit en het versterken van je afweersysteem.

Hoe kun je gelukkig(er) worden?

We willen allemaal gelukkig zijn. Maar is ‘gelukkig zijn’ wel het doel van het leven en moeten we dat dan wel nastreven? En wat doen we als we ons niet gelukkig voelen? We hebben vaak de neiging om geluk dan buiten onszelf te zoeken: we gaan bijvoorbeeld winkelen, tv-kijken, op zoek naar een andere partner, een verre reis ondernemen, het huis verbouwen of stappen. Niet dat dit ‘fout’ is, maar het is niet de oplossing om je gelukkiger te voelen. Geluk ervaren is niet gekoppeld aan iets doen of ergens heengaan. Het is vooral Zijn. Drie tips om meer geluk te ervaren.

Hoe kun je je creativiteit verhogen?

Creativiteit is de smeerolie van het leven. Het geeft je de mogelijkheid om je te uiten, om vorm te geven aan iets en om andere mensen te inspireren. We maken allemaal gebruik van creativiteit: of je nu boek schrijft, een nieuw bedrijf opzet, je kinderen aan het begeleiden bent of een probleem wilt oplossen. Veel grote kunstenaars zijn vaak spirituele mensen. In de popmuziek bijvoorbeeld Madonna, Prince, Michael Jackson, Lady Gaga en Pharell Williams (van de hit ‘Happy’). Zij hebben allemaal de bron van hun creativiteit ontdekt. En ze hebben daarvoor allemaal dezelfde vaste leverancier 🙂
Ook jij kunt creatief zijn. Alles is er al in het veld van potentie. Je hoeft er alleen contact mee te maken.
Voor de oplettende kijker: de blauwe plek bij mijn linkeroog komt door een rechtse van mijn 6-jarige zoon tijdens het stoeien.

Wat ik te leren had van mijn hersenschudding

Zes weken geleden heb ik tijdens mijn vakantie een hersenschudding opgelopen. Een ongelukje op een trap. Ik ga ervan uit dat dit soort ervaringen niet voor niets gebeuren en dat ik er iets van te leren heb. In het filmpje vertel ik je wat dat voor mij was. Ook vertel ik wat er precies zeven jaar geleden met mij gebeurde. Ook iets met een trap. En een ongelukje. En wat voor mij het verband is tussen de ene en de andere ervaring.

Hoe kun je stress verminderen?

We hebben allemaal een druk leven. Werk met deadlines, een gezin, een partner, vrienden. En dus ervaren we stress: want we moeten zoveel. Het lijkt alsof stress van buiten jou komt: het lijkt bijvoorbeeld alsof het werk je stress geeft. Maar dat is niet zo. Het is jouw houding ten opzichte van het werk dat de stress veroorzaakt.
In dit filmpje vertel ik hoe je de hoeveelheid stress in je leven kunt verminderen. En toch tegelijkertijd van alles kunt doen en kunt bereiken. Zonder stress ben je namelijk — dit is wetenschappelijk bewezen — creatiever en productiever. Ik wens je een ontspannen en stressvrij leven! ☺

In je kracht staan

In deze video vertel ik hoe je in je kracht kunt gaan staan en welke stappen je daarvoor kunt doorlopen. Om in je kracht te staan is het belangrijk dat je je bewustzijn in je lichaam brengt. Voel je voeten op de grond. Komt er als je je aandacht naar je lichaam brengt een emotie bij je omhoog? Zo ja, voel de emotie en laat zo de energie ervan uit je lichaam en energieveld gaan. Door zo in je lichaam te zijn kun je de energie van de aarde opnemen en versterk je energieveld en je aanwezigheid. En dus sta je ‘in je kracht’.

Sessie op ontsteking

In dit filmpje vertel ik over een vrouw met wie ik een sessie heb gedaan en die een ernstige ontsteking aan haar onderbeen heeft. De sessie gaat over het innerlijk conflict dat zij ervaart en waar zij boos over is. Ze vindt het lastig dat ze een vrouw is. Mannen zijn volgens het ego in haar meer waard dan vrouwen. Ze ziet in dat dit niet zo is. Verder vergeeft ze haar moeder dat zij haar niet tegen mannen heeft beschermd. En komt er naar boven dat ze moeite heeft met de eigenschap ‘overheersend zijn’ in mannen. Het is belangrijk dat ze deze eigenschap ook in zichzelf erkent, zodat het uit haar ‘schaduw’ komt (alle eigenschappen die je niet in jezelf erkent omdat ze niet sociaal wenselijk zijn – term van Jung). Ook is ze altijd bang geweest dat ze als vrouw zwanger kon worden. Ook dit stuk laat ze los.
Als we dieper in het bewustzijn van de ontsteking gaan, komt ook het thema ‘jezelf zijn’ naar boven. Deze vrouw zegt zelf anderen te kopiëren. Maar eigenlijk wil ze niets liever dan zichzelf zijn en daarin – letterlijk – (met haar benen) gaan staan.

‘De Ontdekking’, de 2-daagse workshop rondom ‘De Innerlijke Bevrijding’

‘De Ontdekking’ is de 2-daagse workshop rondom ‘De Innerlijke Bevrijding’. De twee dagen draaien om heling en creatie. Je doet twee sessies van de Innerlijke Bevrijding op iets wat je wilt creëren in je leven. Daarnaast begeleid je een ander in zijn sessie van de Innerlijke Bevrijding en leer hoe je een sessie bij jezelf kunt doen. Daardoor is de Innerlijke Bevrijding niet een eenmalige ervaring, maar iets waar je de rest van je leven profijt van hebt. Na de workshop krijg je een lijst van mensen die graag sessies willen uitwisselen. Zo kun je je proces van bewustwording, heling, creatie en het ervaren van je essentie voortzetten.

Makkelijker creëren wat je wilt

Met de Innerlijke Bevrijding kun je makkelijker creëren wat je wilt. Wanneer je je onbewuste in lijn brengt met je bewuste intenties kun je makkelijker bereiken wat je wilt, omdat je jezelf dan niet meer saboteert. Of je nu een nieuwe baan wilt of een relatie wilt aangaan, een succesvoller bedrijf wilt hebben of makkelijker wilt studeren.
In dit filmpje doet Arjen een oefening: hij nodigt je uit iets te noemen wat je wilt creëren en laat je vervolgens ontdekken of je tegen de creatie ervan nog (onbewuste) sabotages hebt.

Verbeter je relatie met de Innerlijke Bevrijding

In de relatie met je partner kom je vaak je grootste kwesties tegen. De oorzaak van die kwesties ligt niet zo zeer bij je partner maar bij jezelf. Dat is goed nieuws want jezelf kun je veranderen :-). Met de Innerlijke Bevrijding kun je de kwesties die je in je relatie tegenkomt helen. Uit elkaar gaan of scheiden is dan vaak niet nodig.

Omgaan met pesten

Pesten is niet meer van deze tijd. Zowel degene die gepest wordt als de pester heeft een probleem – al lijkt dat bij de pester niet zo te zijn -: gepest worden en de neiging om te pesten komt meestal voort uit emotionele pijn en diepe, onbewuste conditionering. Ook bij de pester? Ja, ook bij hem of haar.
Natuurlijk is het belangrijk om kinderen (en volwassenen) die gepest worden vaardigheden te leren zodat ze sociaal sterker worden. Nog belangrijker is het om te kijken naar het bewustzijn van degene die gepest wordt alsook van de pester. Wat geloven ze over zichzelf? Wat is hun pijn en wat zijn de onwaarheden die ze over zichzelf geloven?

De Innerlijke Bevrijding (introductie)

Hoe je jezelf met De Innerlijke Bevrijding fysiek en emotioneel kunt helen en makkelijker kunt creëren wat je wilt. Arjen Slijp schreef hierover het boek ‘De Innerlijke Bevrijding’.

Ervaringen van deelnemers aan De Verdieping

Vijf deelnemers aan De Verdieping vertellen hun ervaringen. Een jaar lang zijn zij door een diepe transformatie gegaan: ze hebben 6 workshopweekends en veel sessies gedaan op het gebied van gezondheid, hoe je je voelt, relaties, werk en spiritualiteit. Ze hebben de kwesties die ze op deze gebieden hadden erkend en getransformeerd. Ze zijn in hun kracht gaan staan, hun emoties weer gaan voelen, hun hart gaan openen of gaan doen wat ze echt wilden. Zoals Frouke vertelt in het filmpje: ‘Dit is geen pappen en nathouden’. Het is echt transformeren. Van het ego naar de essentie gaan. Niet door alleen te mediteren, maar juist door de uitdagingen in het dagelijkse leven te gebruiken en die vervolgens te transformeren. En in het proces hebben ze steeds meer ervaren wie we echt zijn. Liefde, kracht, wijsheid, vreugde. En vandaaruit is alles mogelijk.

Interview met deelnemer aan De Verdieping

Pieter is in het dagelijkse leven organisatie-adviseur. Hij heeft de Verdieping gedaan: gedurende een jaar heeft hij 6 weekendworkshops gevolgd rondom De Innerlijke Bevrijding en zelf tussen de weekends door met andere deelnemers sessies uitgewisseld. Zo is hij door een transformatieproces gegaan. In dit filmpje vertelt hij dat hij voorafgaand aan de Verdieping tevreden was over zijn leven: hij had leuk werk, een goed inkomen en was gezond. En toch ontbrak er nog iets. In het filmpje vertelt hij hoe hij de zwaarte in zichzelf heeft getransformeerd en steeds vaker de stilte in zichzelf ging ervaren. Nu voelt het leven veel lichter aan en geniet hij veel meer van dat wat zich in zijn leven aandient.
Pieter is een zoals hij zelf zegt ‘een nuchter mens die eigenlijk nergens in gelooft’. Juist daarom spreekt de Innerlijke Bevrijding hem zo aan, omdat je nergens in hoeft te geloven. De ervaring van de Innerlijke Bevrijding spreekt voor zich. Het is zoals hij zegt: ‘Geen hocus pocus’.