Waarom je darmen zo belangrijk zijn voor je fysieke én emotionele gezondheid  -> en wat jij kunt doen

,

Je darmen zijn erg belangrijk voor zowel je fysieke als emotionele gezondheid. Vooral voor wat betreft het laatste toont recent wetenschappelijk onderzoek aan dat deze relatie evident is.

Je darmen zijn verantwoordelijk voor de spijsvertering van je eten en leveren zo de bouwstoffen aan je cellen. Maar ook voor je afweersysteem zijn ze van cruciaal belang: 75% van de immuuncellen bevindt zich rond het maag-darm kanaal. En bijna alle immuuncellen worden in de darmen ‘opgeleid’ zoals dat in medische termen heet; ze worden er geconditioneerd om het lichaam te beschermen tegen ziekteverwekkers.

Ziekteverwekkers

De darmflora speelt een onmisbare rol bij een gezond en sterk immuunsysteem. Via de ingewanden komen veel stoffen het lichaam binnen, ook ziekteverwekkers zoals slechte bacteriën en virussen.  Darmen bepalen welke voedingsstoffen worden opgenomen, en welke niet. Slechte bacteriën worden hier onschadelijk gemaakt en verwijderd door het immuunsysteem.

Een bekende schimmelinfectie die een slechte invloed heeft op de gezondheid van de ingewanden is Candida albicans. Deze schimmel leeft bij iedereen in de dunne darm en doet daar op zich geen kwaad. Maar in 1983 ontdekte een Amerikaanse internist dat de schimmel, als ons immuunsysteem verzwakt is en de goede bacteriën afgebroken worden, zich zodanig kan vermenigvuldigen dat het toch schadelijk kan zijn. De schimmel produceert namelijk toxische stoffen die allerlei lichamelijke functies beïnvloeden. Klachten die dan kunnen ontstaan zijn bijvoorbeeld: vermoeidheid, hormoonschommelingen, voedselintolerantie, diarree, een prikkelbare darm, slapeloosheid en zelfs  depressie.

Bij Candida Albicans fermenteren de gistachtige schimmels in de ingewanden enkelvoudige en meervoudige suikers waardoor ethanol en koolzuur ontstaan. Bij een zogenaamde bacteriële dysbiose van de darm gaat het om ongewenste bacteriën die zich in de darm gehuisvest hebben. Dysbiose is een vorm van symbiose (samenleving van organismen van verschillende soorten) die niet goed is voor een of beide van die organismen. De ongewenste bacteriën zijn slecht voor een gezonde darmflora en vormen kleine koloniën op de binnenbekleding van de ingewanden. Dat gebeurt als de goede darmbacteriën ernstig verminderd zijn door bijvoorbeeld een antibioticakuur, ontstekingsremmers of overmatige alcoholconsumptie.

Hersenen, Nervus Vagus en darmen

Maar de relatie tussen de kwaliteit van je spijsverteringskanaal en je fysieke gezondheid is niet de enige. Steeds meer wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de gezondheid van je ingewanden een grote impact heeft op jouw mentale en emotionele gezondheid (publicatie in het medisch tijdschrift Nature eind 2014). Door medici wordt dit de hersen-darm-as genoemd. De hersenen staan via de nervus vagus (een belangrijke zenuw) in direct contact met je ingewanden. Deze zenuw is de belangrijkste en snelste weg van de darm naar de hersenen. Hij loopt door het middenrif, langs de slokdarm omhoog tussen longen en hart, en door de keel tot in de hersenen.

De communicatie tussen de hersenen en de ingewanden is tweerichtingsverkeer: van de hersenen naar de darmen en vice versa. Dit betekent je hersenen je darmen beïnvloeden. Maar ook als jouw darmen niet gezond zijn, dit een negatieve impact heeft op de werking van je brein.

De darmen bevatten enorm veel zenuwen en een heel arsenaal aan verschillende signaalstoffen, isolatiematerialen voor zenuwen en soorten bekleding. Het zenuwstelsel van de darm wordt daarom ook wel ‘de darmhersenen’ genoemd, juist omdat het zo groot is en ook zo ingenieus.

Bacteriën beïnvloeden ons gedrag

Uit wetenschappelijk onderzoek uit 2011 bleek dat de bacteriën die in onze darmen leven onze hersenen en ons gedrag beïnvloeden. De onderzoekers zagen dat wanneer de bacteriehuishouding in de darmen van muizen uit balans en verstoord was, bijvoorbeeld door toediening van antibiotica, ze zich anders gedroegen. In dat geval was er een verhoogde hersenactiviteit in de gebieden die verantwoordelijk zijn voor angst en depressie.

Een kleine infectie of het gebruik van antibiotica kan al resulteren in gedragsveranderingen. De onderzoekers zeggen dat de resultaten belangrijk zijn omdat verschillende maag- en darmaandoeningen kunnen resulteren in depressieve gevoelens en angst en dat er ook aanwijzingen zijn dat er een relatie is tussen een verstoorde darmflora en autisme.

Stress heeft een sterk effect op de hersenen en darmen. Zodra onze hersenen een probleem (zoals tijdsdruk of irritatie) ervaren, dan willen ze dit probleem oplossen en daar hebben ze levensenergie voor nodig. Deze energie halen de hersenen primair uit de darmen. De darmen krijgen via het sympathische zenuwvezels door dat er sprake is van een alarmerende situatie: zij moeten tijdens de spijsvertering energie besparen, minder slijmstoffen produceren en de doorbloeding van de darmen verminderen.  Dit kan echter niet lang doorgaan en op een gegeven moment zullen de darmen protesteren en onprettige signalen naar de hersenen sturen. Daarna kun je je ontzettend moe voelen, geen honger hebben, je ziek voelen of diarree krijgen. Als de alarmsignalen van de darmen langdurig worden genegeerd, dan kunnen de darmen op termijn minder goed gaan werken. Voedingsmiddelen worden dan minder goed opgenomen, het afweersysteem wordt minder sterk en er kunnen klachten ontstaan zoals obstipatie of darmkrampen. Na verloop van tijd kunnen deze klachten dan ernstiger worden.

Geen energetische lading op je darmen

In deze video vertel ik je er meer over en ook over wat jij kunt doen om je darmen weer gezond te maken. Voor een goede darmflora zijn gezond eten en drinken belangrijk (weinig suiker, geen alcohol en juist veel groente en fruit), alsook veel bewegen (al is het maar een half uurtje per dag, gewoon lopen of fietsen) en zo min mogelijk antibiotica (doden niet alleen de slechte bacteriën in je darmen maar ook de goede). Ook is het belangrijk om goed te slapen en om het liefst biologisch te eten (zodat de darmen zo weinig mogelijk gifstoffen te voortduren krijgen). Het innemen van probiotica kan ook helpen om de werking van je darmen positief te beïnvloeden. Daarnaast is het zeer belangrijk dat je op een gezonde manier met je emoties omgaat, zodat er geen energetische lading ‘drukt’ op je darmen. Hoe je dat doet, vertel ik je ook.

Verbeter zelf de kwaliteit van je darmen

Als dit voor jou een onderwerp is dat in je leven speelt, dan kun je overwegen om hier een persoonlijke sessie op te doen of deel te nemen aan de transformerende 2-daagse De Ontdekking.

Wil je meer weten over transformatie, bewustwording en heling? Op De Facebook-pagina van De Innerlijke Bevrijding deel ik mijn laatste inzichten, meditaties en oefeningen.

Al mijn video’s vind je op mijn YouTube-kanaal. Ik hoop dat ze je inspireren!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie